"Имаме доверие на гражданите, вярваме на преценката им и на решението им", заяви Папандреу пред парламентарната група на управляващите социалисти, съобщи от БТА.

Той посочи, че ще поиска и вот на доверие от парламента по споразумението за гръцкия държавен дълг, постигнато на срещата на върха на ЕС на 26 октомври. "Искат ли гърците да се приеме новото споразумение или го отхвърлят? Ако гърците не го искат, то няма да бъде прието", заяви Папандреу.

Още утре той ще поиска да започне процедура за подготовка на гласуването, тъй като на срещата на ЕС на 26 октомври са се появили нови данни в сравнение с юлската среща.
"Сега депутатите трябва да проявят отговорност към политиката, която ще следва правителството", каза Папандреу.

Опозицията в гръцкия парламент, в лицето на дясноцентристката партия „Нова демокрация”, обаче отказа да предостави нужната подкрепа за инициативата на премиера за провеждане на референдум. „Избори още сега! Това е най-добрият и безопасен „референдум”. Всичко останало е отклонение от демокрацията и катастрофа за страната”, се казва в изявление на говорителя на партията Янис Михелакис, съобщи РИА Новости, цитирана от "Фокус".

За провеждането на референдум са нужни 180 гласа от 300-те гръцки депутати, а управляващата лявоцентристка партия ПАСОК разполага само със 153 гласа.

През изминалата седмица в цяла Гърция имаше протестни прояви срещу политиката на бюджетни икономии на социалистическото правителство. Съдилищата пък са затрупани с жалби от граждани, които протестират срещу новия данък върху недвижимото имущество, въведен от кабинета в Гърция. Собственик на гарсониера от 48 кв. м и с месечен доход от 361 евро например трябва да плати допълнително заедно със сметката за ток сумата от 350 евро, колкото е новият данък върху недвижимито имущество.

Управляващите вече имат мнозинство от само три места в парламента, а рейтингът им рязко спадна заради политиката на бюджетни съкращения, която вероятно ще задържи страната в рецесия за четвърта поредна година през 2012 г.

Според допитване близо 60 на сто от гърците възприемат като отрицателно или по-скоро отрицателно постигнатото на срещата на върха на ЕС споразумение за нов пакет от заеми, възлизащи на 130 милиарда евро. Споразумението предвижда и частните кредитори на Гърция да опростят 50% от задълженията й, или около 100 милиарда евро. В замяна на помощта еврозоната поставя условия за строги икономически реформи в Гърция.