Многоцелевият изтребител „Мираж 2000-5“ е паднал на около девет мили североизточно от острова.  Пилотът е загинал, съобщи в туит гръцкият министър на отбраната Панос Каменос, цитиран от агенция Франс прес.

Той изрази скръбта на страната за пилота, "загинал в името на защитата на суверенитета и териториалната цялост на Гърция".

Изтребителят е бил един от двата, изпратени, за да прехванат турски самолети в Егейско море по-рано днес. Според същите източници обаче не е имало неприятелски действия.

Гръцките военновъздушни сили обявиха, че връзката със самолета е изгубена на девет мили от Скирос в 12:15 ч.

Турските въоръжени сили отговориха, че по това време не е имало техен самолет наблизо.

Най-вероятната причина за катастрофата е техническа повреда, съобщиха гръцките власти. Министерството на отбраната в Атина започва разследване за причините, довели до падането на самолета. Официално беше съобщено, че е открито тялото на загиналия пилот, който не е успял да напусне самолета, но и не е подал сигнал за опастност.

Пилотът е сред най-добрите военни летци на гръцките военно въздушни сили и вероятността за човешка грешка е изключена, уверяват в коментарите си експерти.
Атмосферни условия или техническа повреда са възможните причини за падането на изтребителя, коментират пред медиите опитни гръцки пилоти.

Държавната телевизия ERT обяви, че самолетът изчезнал от радарите малко преди кацането на летище на остров Скирос в централната част на Егейско море. Гръцки изтребители често са вдигани за прехват на турски самолети, които влизат във въздушно пространство над Егейско море, което Атина смята, че е гръцко, посочва АФП.

Инцидентът става в период на повишаване на напрежението между съседките Гърция и Гурция, които са съперници в региона, но и съюзници в НАТО. По-рано тази седмица гръцки войници стреляха предупредително, след като турски хеликоптер се приближи до малкия остров Ро на границата между двете страни в югоизточната част на Егейско море.

Турският президент Реджеп Ердоган и членове на правителството засилиха критиките срещу Гърция, тъй като тя отказва да екстрадира 8 турски военни, за които Анкара твърди, че са участвали в неуспешния опит за преврат през 2016 г. През март Турция задържа и все още държи в арест двама гръцки войници, които пресекли границата, като според твърденията им се изгубили в мъгла, докато патрулирали.