„Шофьорите ще се върнат на работа още утре”, заяви лидерът на Гръцката федерация на собствениците на цистерни. Решението беше обявено след среща на федерацията, продължила повече от 3 часа, предаде агенция "Фокус".

От вчера гръцкото правителство започна да използва военна техника за доставка на гориво, хранителни продукти и медикаменти. Това според министерството на транспорта е довело до незначително подобрение на ситуацията.

Мнозинството от стачкуващите водачи на камиони обаче продължават протеста, което доведе до липса на горива по бензиностанциите и нередовно снабдяване на продоволствените магазини и се отрази крайно отрицателно на туристически бранш.

Стачката, която започна в понеделник, е в знак на протест срещу предложен от правителството законопроект за либерализиране на транспортния сектор.

Напрежението между управляващи и протестиращи ескалира, след като в сряда правителството издаде заповед за гражданска мобилизация, за да върне шофьорите на работа и да нормализира снабдяването на страната с горива и продукти.
В отговор превозвачите обсадиха транспортното министерство. По време на протестите избухнаха кратки сблъсъци между шофьори и силите за борба с безредиците, които използваха сълзотворен газ, за да разпръснат събралите се около 2000 души.

Недостигът на бензин създаде огромни проблеми в страната, тъй като наличните количества в бензиностанциите вече се изчерпват. В протестите участват близо 1500 цистерни, а горива превозват едва 300, което е крайно недостатъчно за нормалното снабдяване на пазара. Стачката създаде проблеми и със снабдяването с хранителни продукти на островите и в други туристически райони.

Същевременно хиляди туристи, главно от Сърбия и България, които прекарват ваканцията си в Гърция, остават блокирани заради недостига на горива в бензиностанциите, отбелязва ДПА.

Препоръката на външното ни министерство е заминаващите в южната ни съседка да заредят резервоарите на автомобилите си с достатъчно гориво, необходимо им да стигнат до мястото за което са предприели пътуването и обратното им завръщане в България.