Гърция ще удължи до 7 декември националната карантина заради коронавируса, след като случаите на Ковид-19 в страната продължават да нарастват, съобщи правителственият говорител Стелиос Пецас, цитиран от Ройтерс.

Нарастването на случаите на коронавирус от октомври накара правителството да наложи втора обща карантина за цялата страна от началото на пандемията.

В страната досега са регистрирани общо 97 288 случая на коронавирус, а 1902 души са починали от усложнения, предизвикани от инфекцията. Районът на Северна Гърция е най-тежко засегнат от пандемията, като болниците там работят с почти пълния си капацитет.

Въпреки "начални индикации", че броят на дневните случаи на коронавируса намалява, Гърция ще може да планира връщане към нормалността само когато натискът върху здравната й система започне да отслабва, посочи правителственият говорител. Засега удължаваме действащите в момента ограничения с цел предпазване от коронавируса до 06.00 часа на 7 декември, обяви говорителят.

Съобщението бе направено на фона на 24-часова стачка на държавните служители с разнообразни искания, включително по-добра защита от коронавируса на работното място, отбелязва Асошиейтед прес. Стачката прекъсна обществения транспорт и услугите, а неколкостотин души пренебрегнаха забраната на властите за събирания и организираха протести в Атина и Солун, информира АП, цитирана от БТА.

Фериботите към островите останаха на пристанищата, а метрото и трамвайните линии спряха работа днес в рамките на стачката. Автобусите продължиха да се движат в гръцката столица. Полети бяха отменени или пренасрочени, но по-късно бяха пуснати отново, след като авиодиспечерите се отказаха от участие в стачката, тъй като съдът обяви протеста им за незаконен.

Гръцките журналисти също направиха двучасово спиране на работата между 11,00 ч. и 13,00 ч.

Около 400 души се събраха в центъра на Атина на протестно шествие, пренебрегвайки забраната на властите за събирания. Около 150 стачкуващи работници се събраха на кратък митинг и в Солун, информира АП.

Профсъюзът на държавните служители свика стачката с разнообразни искания, сред които увеличаване на предпазните мерки за Ковид-19 на работното място и в училищата, масово наемане на персонал в обществения транспорт и в сектора на здравеопазването, увеличение на заплатите на бюджетните служители.

Работещите в обществения транспорт настояват за тестове за Ковид-19 за сметка на работодателя.

Увеличаването на новите случаи принуди гръцките власти да въведат втора обща карантина от началото на пандемията. При сегашните ограничителни мерки всички магазини, барове, ресторанти, музеи, развлекателни центрове и спортни зали са затворени. На хората е позволено да напускат домовете си само по конкретни поводи, като пътуване до работа, медицински причини, закупуване на основни стоки, физически упражнения и разходка на домашен любимец, като трябва да изпратят СМС или да носят декларация в себе си за целта. Няма ограничения за това колко пъти на ден хората могат да напускат дома си или за колко дълго. Въведен е вечерен час от 21,00 ч. до 05,00 ч., по време на който хората могат да напускат дома си само заради работа, спешен случай или разходка на домашен любимец.

Гръцката държавна телевизия ЕРТ съобщи, че трима пациенти с Ковид-19, нуждаещи се от интензивни медицински грижи, са били прехвърлени днес от Северна Гърция в Атина, тъй като в техните райони болничните легла за интензивно лечение са били изчерпани.

След избухването на епидемията правителството одобри масово наемане на медицински персонал и увеличи леглата в интензивните отделения над два пъти спрямо броя им от средата на 2019 г., но интензивните отделения в Северна Гърция, където разпространението на вируса през последните седмици е най-активно, изнемогват. Здравните власти наредиха две частни клиники в Солун и техният персонал да бъдат използвани за пациенти с Ковид-19.