Оръжейно ембарго срещу Турция от типа на наложеното срещу Русия след анексията на Крим ще поиска от партньорите си Гърция, пише атинският ежедневник "Катимерини" в навечерието на Европейския съвет на 10 декември, който се очаква да обсъди темата, предаде БТА.

Атина ще поиска прекратяване на износа на военно оборудване за Турция като например на подводниците тип 214.

Вече съществува прецедентът с двата френски хеликоптероносача клас "Мистрал", които бяха поръчани от Русия през 2010 г., но пред 2015 г. доставката им беше отменена заради анексията на Крим.

В същия момент Атина иска да й бъде доставен американски ескадрен миноносец клас "Арли Бърк" - нещо, което изглежда по-вероятно да се случи от когато и да било преди. Също така с бързи темпове върви договарянето на военни спогодби с Израел, Египет и Саудитска Арабия.

През октомври Гърция се обърна с молба към страните от ЕС да не продават военно оборудване и материали на Турция, а също и да преустановят действието на митническия съюз с Анкара. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че "пред лицето на агресивна Турция молят европейските държави да не продават повече военно оборудване и материали на Турция, което впрочем предвижда съюзното законодателство от 2008 г. за продажбата на оръжия".

"Не може трета страна - страна, която е кандидат за присъединяване към Евросъюза, да се освобождава от мита, да се ползва от изгодите на единния пазар и в същото време да застрашава източните граници на ЕС и да създава сътресения в цялото Средиземноморие", каза още той.