Най-голямото въздушно учение на НАТО (Ramstein Flag) ще се проведе в две гръцки военни бази през 2024 г., пише гръцкият в. "Катимерини", позовавайки се на източници от Щаба на военновъздушните сили на Гърция. Турция също ще бъде поканена да вземе участие в учението, уточняват компетентни източници.

Базите в Андравида и Араксос в Северозападен Пелопонес ще приемат самолети и персонал от почти всички държави от Алианса.

"Гърция е в центъра на организацията на НАТО в особено критичен период за геополитическото развитие в Източното Средиземноморие. Войната между Израел и "Хамас" доведе силни американски - и не само - сили в съседство [до Гърция], като Атина предложи част от Суда [на остров Крит], но и от Елефсина [Централна Гърция] за разполагане и обслужване на съюзническите части", пише "Катимерини".

Решението за провеждане на мащабното учение на НАТО "Ramstein Flag" в Гърция е било взето преди началото на войната. В гръцкото издание се отбелязва, че "въпреки това, тъй като опасността от разпространение на кризата чрез намесата на други страни - пряко или чрез посредници - във военните операции в Близкия изток все още е налице, учението е важна възможност за Атина да демонстрира стабилизиращата си роля в по-широкия регион на Източното Средиземноморие".

От гръцка страна е планирано участието на целия въздушен флот, като начело на операциите ще бъдат самолетите "Рафал" (Rafale) и модернизираните "Еф-16 Вайпър" (F-16 Viper).

Източници от гръцкия Щаб на военновъздушните сили съобщават, че учението е отлична възможност да се демонстрира високото оперативно ниво на гръцката противовъздушна отбрана пред съюзниците. Очаква се тя да играе водеща роля в събитието, като мобилизира сили от цялата страна.

Според плана на НАТО Турция също ще бъде поканена да участва. Вестникът посочва, че климатът на спокойствие в гръцко-турските отношения предлага за първи път от десетилетия насам рядка възможност за съвместни тренировки между двете военновъздушни сили в небето над Егейско море.

Преди броени месеци под ръководството на НАТО гръцки и турски самолети летяха в смесени формации, както и един срещу друг в сценарии за въздушен бой, заедно с американски и британски изтребители. Това обаче беше предшествано от "изгонването" на Анкара от междусъюзническото натовско учение в Гърция "Тайгър мийт 22" (Tiger Meet 22), организирано в Араксос, поради "провокативното поведение на Турция и безпрецедентния поток от полети над гръцките острови" отбелязва изданието.

В информацията на "Катимерини" се посочва също, че към гръцката ескадрила "Вайпър" на остров Крит ще бъде добавен още един модернизиран изтребител "Еф-16 Вайпър" (F-16 Viper). Първата ескадрила "Вайпър" на гръцките ВВС беше завършена през септември и разполага с 13 модернизирани "Еф-16" (F-16). Засега се планира на първо време всяка от четирите гръцки ескадрили да се сдобие с по 13 самолета.