Гръцкото правителство е внесло в парламента снощи законопроект за разширяване на териториалните води на страната в Йонийско море от 6 на 12 морски мили след преговори със съседите в региона Италия и Албания, предаде Ройтерс.

Законопроектът не засяга териториалните водите в Егейско море край южните и източни брегове на Гърция, отбелязва агенцията, като припомня, че Гърция има спор с Турция за морските граници в този район.

Гърция и Италия подписаха вече споразумение за морските граници, разграничавайки изключителните си икономически зони в Йонийско море, докато Атина и Тирана предстои да договорят всички подробности за морските си граници в Йонийско море и са отнесли спора си към Международния съд в Хага.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се срещна с албанския си колега Еди Рама в Атина вчера.

В законопроекта, който се очаква да бъде гласуван по-късно този месец, Гърция посочва, че съгласно Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г. тя си запазва правото да осъществи своите права в други части на своята територия.

Турция предупреждава, че подобна стъпка на Гърция в Егейско море, а именно разширяване на териториалните й води до 12 морски мили, ще бъде повод за война.

Напреженията между Турция и Гърция ескалираха от миналата година във връзка с турските сондажи за въглеводороди в Източното Средиземноморие. Двете страни се договориха преди няколко месеца да подновят проучвателните преговори по спорните въпроси за морските граници след четиригодишно прекъсване, но няма определена датга за това.