Гърция също иска репарации от Германия за Втората световна война. Министърът на външните работи Никос Дендиас заяви след среща с полския си колега Збигнев Рау, че "въпросът за изплащането от Германия на репарации на Гърция за военни престъпления по време на двете световни войни остава отворен и неговото разрешаване е важно за гръцкото общество.

"Разрешаването на този проблем е преди всичко принципен въпрос и според мен ще бъде от полза за всички засегнати страни и за ЕС като цяло", добави Дендиас.

Въпросът за репарации от страна на Германия се повдига от Атина не за пръв път, като особено интензивно той се обсъждаше по време на т.нар. "гръцка" финансова криза.

Според изчисления на гръцката държавна хазна, направени по различни методи, дългът на Германия към Гърция варира от 269 млрд. и 547 млн. евро до 309 млрд. и 499 млн. евро.

Вчера отговор на полските искания за репарации дойде от Берлин. Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок отхвърли искането на Полша за милиарди долари репарации за щетите, нанесени по време на Втората световна война.

На съвместна пресконференция с полския външен министър Збигнев Рау във Варшава тя заяви, че въпросът за репарациите е "изчерпан" за Германия.

В понеделник полското правителство обяви намерението си да изпрати на Германия дипломатическа нота относно военните репарации.

Полша възнамерява да поиска от Германия 6,2 трилиона злоти (около 1,3 трилиона долара).

Преди това във Варшава заявиха също така, че репарации трябва да бъдат поискани и от Русия. Днес последва реакция от Москва.

Претенциите на Полша към Русия за репарации за Втората световна война са в сферата на политическата фантазия, заяви Олег Тяпкин, директор на третия европейски департамент на руското външно министерство, пред РИА Новости.

Според него Полша, решавайки вътрешните си проблеми, често се обръща към "историческия ревизионизъм", а явната им неморалност е очевидна: ако не беше победата на СССР над нацистка Германия, сега Полша нямаше да съществува като национална държава.