Гърция ще премести стотици мигранти от лагер на о-в Лесбос на континенталната си част, съобщиха днес източници от правителството и полицията, цитирани от Ройтерс.

ЕС поиска Гърция да премести от пренаселените лагери на островите мигрантите, които има най-голям риск да се заразят с коронавирус.

Страната се противопостави на идеята да премести всички на континенталната си част и изтъкна като мотив, че в лагерите няма случаи на коронавирус, докато заразата се разпространява на други места.

Днес ще бъдат преместени 395 души от лагера "Мория" в източната част на Егейско море.

Броят на жертвите в южната ни съседка продължава да расте. 76-годишна жена е починала вчера, а броят на жертвите на болестта в страната нарасна на 144, съобщи в. "Катимерини".

За последното денонощие са установени още шест случая на заразяване, с което броят на инфектираните достигна 2626 души.

37 пациенти са на апаратно дишане, а 78 са изведени от интензивните отделения.

Гърция регистрира значително по-малко жертви на новия коронавирус в сравнение с други европейски държави, което според властите се дължи отчасти на налагането на ограничителни противоепидемични мерки още на 23 март.

В гръцкото пристанище Пирея тази сутрин е пристигнал фериботът "Нисос Самос" с 249 мигранти и бежанци на борда, съобщи АНА-МПА.

Корабът е тръгнал от остров Лесбос и по пътя е преминал и през остров Хиос. На двата острова са най-големите бежански лагери на гръцките острови.

В Пирея мигрантите и бежанците ще бъдат прехвърлени на автобуси, с които ще бъдат откарани до центрове за настаняване във вътрешността на Гърция.