Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) днес съобщи, че е осуетила предполагаеми украински заговори за убийство на две известни руски журналистки, предаде агенция Интерфакс, като се позова на изявление на службата.

ФСС съобщава, че неуточнен брой хора са били задържани в петък. Според изявлението те са извършвали наблюдение с разузнавателна цел в близост до работните места на руските журналистки Маргарита Симонян и Ксения Собчак.

Няма още коментар от страна на Украйна, която отрича да е замесена в убийства на провоенни фигури в Русия.

Интерфакс цитира Федералната служба за сигурност, според която задържаните са признали, че са подготвяли нападения срещу двете жени от името на Украйна, като им е била обещана награда от 1,5 милиона рубли (16 620 долара) за всяка от тях, предаде БТА.

Симонян, която е главна редакторка на руската държавна телевизия Ар Ти (RT) и отявлен поддръжник на войната на Русия в Украйна, публикува съобщение в Телеграм за предполагаемия заговор, отправяйки призив към службите за сигурност: "Продължавайте да работите, братя!"

Собчак е известна руска журналистка и телевизионна водеща, която през 2018 г. се кандидатира и за президентския пост в Русия.

По-късно Маргарита Симонян написа в Телеграм, че това е вторият опит за покушение, подготвяно срещу нея за последната година. "Тази година свикнах да живея, чувствайки се като заек в полето, който някой гони с пушка", разказа тя.

"Много съжалявам, че 18-годишното момче, което ми показаха във видеозапис, се оказа толкова заблудено. Какво е чело, какво е гледало, кой е говорил с него, кой е накарал главата му да за замъти толкова, че изведнъж да реши, че грижата за народа му е съвместима с вземането на пари от Украйна, от украинското разузнаване, за да унищожи лидери на общественото мнение в собствената си страна", коментира Симонян.

Според Симонян има неща, които са по-страшни от смъртта - срамът, предателството, животът с усещането, че си направил нещо непоправимо.