Последните разположени в Нигер френски войски, които помагаха на местните власти в борбата срещу ислямисткото насилие в Сахел, днес напуснаха страната, което нанесе допълнителен удар върху влиянието на Франция в Западна Африка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Военните, които завзеха властта в Нигер през юли, настояха за напускането на френската сили от страната, като на практика повториха действията на хунтите в съседните Буркина Фасо и Мали, които прекратиха дългогодишните си връзки в сферата на сигурността с Франция след превратите през 2020-2022 г.

След като първоначално се противопостави, президентът на Франция Еманюел Макрон заяви през септември, че 1500 френски военнослужещи ще се изтеглят от Нигер до края на годината, припомня Ройтерс.

Документ, с който се отбелязва официалният край на военния ангажимент на Франция с Нигер, беше подписан днес от представители на двете страни в столицата Ниамей.

Освен това Франция ще закрие посолството си в Нигер, съобщиха дипломатически източници в Париж, предаде ДПА.

След преврата в края на юли в Нигер по-голямата част от френския дипломатически персонал напусна страната в края на септември, след като посолството беше атакувано и му беше наложена блокада. "По тази причина посолството на Франция в Нигер вече не е в състояние да работи нормално или да изпълнява задълженията си", заявиха източниците. "Предвид тази ситуация решихме да затворим посолството си в най-скоро време", добавиха те.