Френски служители са започнали гладна стачка срещу задължителните ваксинации в здравния сектор. Разпоредбата влезе в сила от вчера и засяга близо три милиона здравни и социални работници.

Напрежението около задължителното ваксиниране във Франция не стихва:пожарникар, който е доброволец, и санитар са обявили гладна стачка на площад близо до болницата в Ница, съобщава кореспондентът на БНР във Франция.

"Психологическият натиск е много силен" - твърди огнеборецът пред вестник "Нис матен", като уверява, че не е противник на ваксините.

"От болницата ви звънят вкъщи, за да ви разпитват дали сте ваксинирани" - разказва той.

В подкрепа на стачкуващите вече се е обявил и здравен профсъюз, а ръководството на болницата дава сигнали за забавяне на работата поради намаляване на персонала в някои отделения. Противниците на задължителното ваксиниране продължават своите съботни протести.

От вчера санитарният паспорт е задължителен за всички работещи в здравния сектор и социалните услуги, включително пожарната, полицията, старческите домове, както и за лекари, психолози и терапевти на свободна практика.

Тези, които са неваксинирани, не са допускани до работа и ги лишават от заплата, но не ги уволняват. Въпреки протестите около 84%" от засегнатите от разпоредбата вече са се ваксинирали.

Седмици наред стотици хиляди французи, които са против въвеждането на ваксинационните паспорти, заливаха улиците на Париж и други градове на протести, но това не отмени заповедта.

А междувременно Италия е на път да задмине Франция и всички останали страни-членки на Европейския съюз по драстичност на мерките. 

Италия надмина и Франция, и останалите страни-членки на ЕС по драстичност на мерките. От днес италианските власти одобриха едни от най-строгите антиковидни мерки в света. Всички работещи трябва да представят доказателство за ваксинация, отрицателен тест или да удостоверяват, че наскоро са прекарали КОВИД-19, предаде Ройтерс.

Агенцията се позовава на проект на указа, с който се е запознала. Новите правила ще влязат в сила на 15 октомври и са част от усилията на широката коалиция на премиера Марио Драги да убеди италианците да се имунизират.

Всеки работещ, който не успее да представи валиден здравен сертификат, ще бъде отстранен от работа без компенсация, но не може да бъде уволнен, се казва в проекта. Указът се очаква да бъде публикуван днес.

Тези, които пренебрегнат разпоредбите, и въпреки това отидат на работа, ги заплашва глоба между 600 и 1500 евро.

Макар някои страни от ЕС да разпоредиха здравните им работници да се ваксинират, никоя от тях все още не е направила здравния пропуск задължителен за всички работещи. Така Италия може да стане първата страна, в която ще бъде проверен ефектът от подобни мерки.