Украински бизнесмен и бивш депутат, заподозрян във финансови злоупотреби за над 100 милиона долара, извършени в Украйна, бе арестуван във френския ски курорт Куршвел, във Френските Алпи, предаде Асошиейтед прес, като се позова на информация на украинските власти.

Константин Жеваго е бил задържан в хотел в курорта вчера съгласно издадена международна заповед за арест, пояснява украинското Държавно бюро за разследвания. Сега ще се работи за неговото екстрадиране от Франция за Украйна, добавя БТА.

Френски прокурори потвърдиха информацията за ареста. Те очакват от украинска страна да получат още документи в подкрепа на искането за екстрадиране на Жеваго.

Жеваго беше основен бенефициент на вече несъществуващата Банка "Финанси и кредит" и беше бивш изпълнителен директор на минната компания "Ферекспо", която е сред водещите износители на желязна руда и която има оперативна база в Централна Украйна.

Жеваго бе депутат в украинския парламент от 1998 г. до 2019 г. Там той беше независим.

През 2019 г. украинските власти започнаха съдебно производство срещу него, обвинявайки го заедно с други мениджъри на банката, че заедно са злоупотребили с над 100 милиона долара банкови пари. Разследващите казаха, че по този начин те са навредили на държавата и на клиентите на банката. Същата година бе издадена заповед за арест на Жеваго, а след две години беше издадена международна заповед за арест. В Украйна бяха конфискувани и негови имоти и компании, свързани с него, както и други негови авоари.

Новината за ареста на украинеца бе съобщена в момент, в който френският министър на въоръжените сили Себастиан Льокорню посети Украйна, за да изрази френската подкрепата за украинските сили. От канцеларията на министъра казаха, че арестът на украинеца няма нищо общо с визитата му в Украйна.

Това е първа визита на френски министър на въоръжените сили в Украйна от началото на руската инвазия.