Това съобщи в Лион френският вътрешен министър Брис Ортфьо, цитиран от АФП  и БТА. Около 700 души трябваше да бъдат "върнати в родината им" Румъния или България, допълни той, уточнявайки, че те ще бъдат експулсирани със "специално наети самолети". 
Министърът иска румънски полицаи да "пристигнат възможно най-скоро" във Франция, за да "помогнат на френските полицаи и жандармеристи".

В края на юли Ортфьо съобщи, че половината от незаконните ромски лагери, които са общо около 300, ще бъдат разрушени за три месеца. Ромите, "извършили посегателства срещу имуществото и измами" ще бъдат експулсирани "почти незабавно", заяви министърът на вътрешните рабои.

Тези мерки бяха разкритикувани от правозащитни организации, но те са част от  политиката на сигурност, обявена от Никола Саркози. В свое изявление преди време той свърза имиграцията с престъпността. Във Франция живеят около 15 000 роми от Балканите. През 2009 г. близо 10 000 роми бяха експулсирани в Румъния България, но две трети от тях са се завърнали.

Дания първа в Евросъюза
депортира група от  23 румънски роми, настанили се край Копенхаген. Пришълците от Румъния бяха обвинени в "незаконно заселване в чужда собственост и нарушаване на обществения ред". Така датчаните дадоха пример на останалите държави от ЕС.

Франция разтури незаконене лагер, в който живееха около стотина румънски роми, на общински терен в Сен Етиен. След това призова България и Румъния да интегрират ромите си.  Париж предвиди в срок от три месеца да ликвидира половината от близо 600 нелегални чергарски лагера.