Искам много ясно да кажа, че не може да става въпрос Франция да прекрати връщанията на роми в родните им страни, независимо дали става дума за румънски, български или други граждани, посочи Бесон по време на посещение в Букурещ, предаде АФП, цитирана от БТА.

Бесон и държавният секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш са на еднодневно посещение в Букурещ, за да защитят остро критикуваната политика на френското правителство спрямо румънските и българските роми.

Европейският парламент излезе извън своите прерогативи и ние съвсем очевидно не искаме да се подчиним на един политически диктат, добави Бесон, като заяви, че Франция стриктно прилага правото на общността и стриктно спазва френския републикански закон.

Резолюцията на Европейския парламент, която иска от Париж и от други европейски страни да прекратят експулсирането на роми към родните им страни, няма задължаващ характер. Бесон подчертава още в съобщение, че Франция не е предприела никаква специфична мярка срещу ромите. Ромите не са разглеждани като такива, а като граждани страната, от чиято националност са те, отбеляза още Бесон.

Министърът изтъкна, че Франция не осъществява колективно експулсиране и дава предимство на доброволни връщания с отпускане на помощ. Бесон подчерта, че Париж няма в никакъв случай план да въведе задължителна система за снемане на биометречни отпечатъци за която и да било общност, а по думите му прилаганата система на картотекиране цели единствено да се избегне последователно отпускане на няколко помощи за завръщане.

Междувременно Франция и Румъния се договориха да прекратят "безплодната реторика" по въпроса за ромите. Това обявиха френският министър на имиграцията Ерик Бесон и румънският външен министър Теодор Баконски на обща пресконференция в Букурещ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
"Онези, които днес очакваха двубой Франция - Румъния, ще бъдат разочаровани", заяви Бесон, като подчерта конструктивния дух, в който са протекли разговорите му в Букурещ.

Двете страни се разбраха да действат съвместно пред ЕС в подкрепа на социалната интеграция на ромите и за издействане на средства, посочиха френски и румънски министри в обща декларация в Букурещ.