Френските власти ще върнат на България общо 41 роми, съобщи Дарик радио, като се позова на информация от авиокомпания „България ер". Първата група от 13 роми ще пътува на 25 август по маршрута Париж-Варна. На 10 септември до Варна ще бъдат транспортирани още 12 роми, а последната група от 16 души ще пристигне в София на 17 септември.

Франция започва днес поетапно експулсирането на първите от около 700 румънски и български роми, които не спазват френските закони. Това е част от усилията на властите да се справят с незаконно живеещите в страната  малцинствени групи.

Вчера от Външно министерство съобщиха, че на първо време ще бъдат връщани български роми, живеещи в незаконните гета в Сен-Дени, Париж, Есон, Морски Алпи.

Първо обаче днес от Франция ще излети самолет със 79 румънски граждани. Те са се съгласили да бъдат депортирани доброволно и срещу заплащане, за което ще получат по 300 евро на възрастен и по 100 евро на дете.
За да не се допусне те да се върнат отново и пак да искат пари, ще им бъдат снети биометрични данни, съобщи френският министър на имиграцията Ерик Бесон.
„Това ще ни помогне да предотвратим даването на пари на хора, които вече са получили. Те могат да се върнат пак във Франция, защото това е в рамките на закона, но няма да има къде да паркират караваните си незаконно, нито ще имат право на хуманитарна помощ при доброволно завръщане", уточни той.

Българските и румънските граждани имат право на свободен престой във Франция до три месеца, но след това трябва да докажат, че имат работа, здравно осигуряване и доходи. По-строгите правила за работа във Франция на българи и румънци бяха част от условията за приемането на двете страни в Европейския съюз.

Вчера от Европейската комисия обаче заявиха, че Брюксел следи внимателно дали Париж спазва всички правила и правата на ромите.

Ромите не трябва да се асимилират, а да се интегрират, за да бъдат част от продуктивния капацитет на обществото. Решението на Франция притеснява Брюксел, защото то може да доведе до напрежение вътре у нас. Също така това решение ще повлияе на лошата демографска оценка. Нито една страна в света не е богата, ако не ползва изцяло таланта на всички свои граждани", коментира междувременно днес пред Нова телевизия българският еврокомисар Кристалина Георгиева.
"Ние приехме стратегията Европа 20/20, в която се слага акцент върху растежа, а растежът означава използване производително всички свои хора. Когато изваждаме една група европейски граждани, това не работи за успеха на Европа", каза още тя.