"Тази вечер (неделя вечерта) част от вас ми дадоха мандат, който ме задължава да извоювам победа за левицата. Ще посветя на тази цел всичките си сили, цялата си енергия. Победата ми дава сила и легитимност в предстоящата предизборна борба", каза Оланд пред свои привърженици в централата на Социалистическата партия в Париж, цитират го АФП и БТА.
 
Оланд бе избран с 56,4% от гласовете за кандидат за президент на първични избори, в които освен членовете на Социалистическата партия имаха право да участват и всички избиратели, симпатизиращи на левицата.

Ветеран на партията и неин лидер от 1997 до 2008 г., Оланд води в социологическите проучвания през последните месеци като най-вероятния нов президент на Франция, който ще победи Никола Саркози на изборите догодина през април.
Той е непоколебим, здраво стъпил на земята, с остър ум и умее да работи с хора, посочва Ройтерс. Обещава да бъде "нормален" президент, твърде различен от свръхактивния и склонен към показност Саркози.

Оланд е на 57 години. Като дете казвал на майка си, че иска един ден да стане президент. Завършил е престижния Национален университет по администрация. Депутат е в Националното събрание. Не е участвал в нито едно правителство, отбелязва Ройтерс.

Другият кандидат на левицата - Мартин Обри, поздрави "победата на Франсоа Оланд". Лидерката на социалистическата партия призова съпартийците си да се обединят зад Оланд, чиято мисия ще бъде да измести Никола Саркози от президентския пост идния април.
"Ще вложа цялата си сила и енергия, за да гарантирам, че след седем месеца президентът на Франция ще се казва Франсоа Оланд," заяви Обри.