Властите обаче призоваха техните кметове да успокоят напрежението между религиозните общности в градове си, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Буркините не са някакъв нов вид бански. Те са плажната версия на бурката и имат същата функция - да скрият тялото на жената, така че да се оказва по-добър контрол върху нея", каза френската министърка за правата на жените Лоранс Росиньол.

"(Буркините) са символ на политически проект, който е враждебен към многообразието и към еманципацията на жените", допълни тя.

Три средиземноморски града - Кан и Вилньов Лубе на Лазурния бряг, и Сиско на о-в Корсика, забраниха буркините, а град Туке на атлантическия бряг планира да последва примера им.

Мярката в Сиско бе приета, след като в събота избухна кавга на плажа между мюсюлмански семейства и група млади корсиканци, когато турист снима как жени се къпят с буркини в морето. Кметовете, които наложиха забраната, казват, че тази дреха нарушава френските закони за секуларизма.

Дебатът за буркините е много чувствителна тема, предвид кървавите ислямистки нападения, които създадоха напрежение между различните общности и накараха хора да се страхуват да посещават публични места.

Франция, която е страната с най-многобройното мюсюлманско малцинство в Европа (около 5 милиона), въведе през 2010 г. забрана за носене на публични места на скриващите цялото лице никаби и бурки.

През последните 18 месеца страната стана мишена на три големи джихадистки атентата и на още няколко нападения на радикализирани мюсюлмани, което доведе до покачване на напрежението спрямо мюсюлманите.