Комисията настоява още за детайлна информация от френските власти дали и докъде са спазени гаранциите на правата в експулсирането на роми в България и Румъния, гласи доклад, предаде Ройтерс, цитирана от "Фокус. 

В свой доклад трима европейски комисари са заявили, че Франция трябва да докаже, че политиката на страната е била справедлива спрямо всеки от експулсираните роми. Препоръката е страната да докаже и че те са били заплаха за публичната сигурност и за затрудняване на системата на социалното подпомагане.

Европейският парламент ще обсъди проблема с положението на ромите в ЕС на редовната септемврийска сесия следващата седмица в Страсбург. Това решиха междувременно председателите на политически групи на традиционната си среща преди редовна сесия, на която се приема нейният дневен ред, съобщи БТА.

На продължаващия втори ден в Брюксел семинар на Колегиума на ЕК е обсъден "предварителен анализ" по проблема, възникнал след експулсирането на роми от Румъния и България от Франция, съобщи говорител на комисията. Той обаче не даде никакви подробности, като се позова на "вътрешния характер" на документа. 

Говорителят съобщи също, че идния понеделник председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу ще разговаря в Париж с френския президент Никола Саркози. На срещата им ще бъдат обсъдени различни въпроси, очаква се ромският проблем да е сред тях.

По-рано тази седмица съд в северния френски град Лил отмени заповедта за експулсиране от страната на седем души от ромски произход.

Поне 6000 роми ще бъдат изселени от Рим, лагерите и караваните им ще бъдат разрушени. А на ромите, които доброволно се върнат в родината, Рим ще предлага нещо като месечна заплата, съобщи Дойче веле. Става дума за 200 евро на месец, които завърналите се у дома роми ще получават 6 месеца.

Според плана, всички роми, които нямат жителство или подслон в Рим, до няколко месеца ще бъдат преместени отвъд околовръстното шосе. А онези от тях, които са регистрирани в полицията за нарушения, направо ще трябва да си заминат.