Френски следователи са задържали руския олигарх Алексей Кузмичов във връзка с пране на пари, укриване на данъци и нарушаване на международните санкции, предадоха световните агенции. Имоти както в Париж, така и в Южна Франция, свързани с Кузмичов, на когото са наложени санкции във връзка с войната в Украйна, са били претърсени от властите.

Кузмичов притежава дял в "Алфа Груп", един от най-големите финансови и промишлени концерни в Русия. Според вестник "Монд" той притежава и редица яхти и имоти из цяла Франция. Изданието уточнява, че вилата му, намираща се в курорта Сен Тропе, също е била претърсена.

Кузмичов е смятан за изключително влиятелен и има близки отношения с руския президент Владимир Путин. Съгласно наложените му санкции олигархът няма право да пребивава на територията на нито една държава членка на Европейския съюз.

След началото руската инвазия в Украйна през февруари миналата година Франция замрази активи на руски олигарси на стойност около 850 милиона евро, в това число конфискува и редица яхти и вили на Лазурния бряг, където богатите руснаци отдавна инвестират, отбелязва ДПА.