Франция ще удължи строгата си национална карантина заради епидемията от коронавирус, която засега е до 15 април. Това съобщи канцеларията на френския президент, предадоха ДПА и ТАСС.

Още не е ясно докога ще бъдат продължен режимът на самоизолация, наложен в средата на март, каза представител на Елисейския дворец, но добави, че вечерта на 13 април, понеделник, Макрон ще направи обръщение към нацията и ще говори за борбата с коронавируса.

Във Франция мерките изискват хората да не напускат дома си без основателна причина, а когато излизат трябва да носят разрешително. Полицията строго следи за спазване на разпоредбите. Вчера мерките бяха още по-затегнати - пътниците, пристигащи в континентална Франция и отвъдморските й територии, вече също ще трябва да имат разрешително. Изискването важи и за влизащите от страни от ЕС, които работят във Франция, както и за хората, занимаващи се с транспортиране на стоки през френските граници.

Вирусът взе 10 869 жертви във Франция. До вчера броят на заразените бе на над 82 000.

Страни затягат мерките за пътуванията по Великден. Литва обяви, че слага КПП-та между градовете. Властите забраниха пътуванията за Великден и ще разположат контролно-пропускателни пунктове по изходите на градовете, за да следят за спазване на мярката, която е част от борбата срещу разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

Между петък вечерта и понеделник вечерта в градовете в цяла Литва ще действат 300 контролно-пропускателни пункта, а всички автомобили ще бъдат спирани за проверка, обяви пред репортери полицейски комисар Ренатас Пожела, след като правителството одобри мярката.

"Идният уикенд ще бъде решаващ", каза литовският премиер Саулюс Сквернелис. "С помощта на карантината успешно успяхме да изравним кривата на инфекциите през последните десет дни, затова обмисляме дали да не разхлабим другата седмица мерките. Но ако през уикенда се провалим, ще има нов пик и ще трябва да се откажем от тези си намерения", добави той.

В Литва, чието население е 2,9 милиона души, към вчерашния ден са отчетени 912 случая на коронавирус, включително 15 смъртни.

По контролно-пропускателните пунктове и по пътищата в Литва ще бъдат разположени 3000 полицаи, ще им помага военна полиция.

Ще има някои изключения от забраната за пътуване. Хора, отиващи на работа, прибиращи се у дома или прибиращи се във втория си дом, ще могат да пътуват, както и такива, които отиват при роднини заради починал близък.