Френският президент Еманюел Макрон обяви, че планира приемането на ново законодателство, узаконяващо "помощта при умиране", което ще позволи на пълнолетни хора, страдащи от смъртоносно заболяване без известно лечение, да приемат медикаменти с летален ефект, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Текстът на проекта на нормативния акт ще бъде представен през пролетта, след като се очакваше това да стане още в края на миналата година, но беше отложено, отбелязват френски издания.

Този ход беше обявен, след като миналата година беше публикувана информацията, че повечето френски граждани подкрепят легализирането на възможностите за прекратяване на живота.

В интервю, публикувано от френските вестници "Либерасион" и "Кроа" (католическо издание), Макрон заяви, че новият законопроект ще бъде ограничен до възрастни, страдащи от нелечимо заболяване, за които се очаква да умрат в "краткосрочен или средносрочен план" и които изпитват "непоносими" физически или психологически страдания.

Макрон заяви, че законът ще предложи "възможен път, в определена ситуация, с точни критерии, където медицинското решение играе своята роля". Той даде пример с хора с неизлечимо онкологично заболяване, някои от които вече са отишли в чужбина, за да сложат край на живота си.

Само навършилите 18 години, които са способни да вземат самостоятелни решения, ще могат да се възползват от новото право, което означава, че хората с тежки психиатрични състояния и невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер няма да имат право на това, уточни Макрон. Желаещите ще трябва да потвърдят отново избора си след 48 часа след първоначалната заявка за асистирано самоубийство, след което ще трябва да получат отговор от медицински екип в рамките на максимум две седмици, добави френският президент. След това лекар ще издаде рецепта за смъртоносното лекарство, валидна за три месеца.

Държавният глава заяви, че планира да започне законодателния процес през май.

Асоциациите на болногледачите и Църквата във Франция остро разкритикуваха проектозакона за "асистираната смърт", представен от Макрон. Болногледачите определиха законопроекта като "противоречащ на ценностите на здравеопазването", а Църквата - като "измама", отбелязва Франс прес. "Такъв закон ще насочи цялата ни здравна система към смъртта като решение", заявява Ерик дьо Мулен-Бофор, председател на конференцията на френските епископи, в католическия всекидневник "Кроа".

"Болногледачите от асоциацията "Край на живота" научиха за интервюто на президента с ужас, гняв и тъга", се казва в изявление на няколко асоциации на болногледачи.

"Държавният глава обявява внезапно създаването на една система, която е далеч от нуждите на пациентите и от ежедневната реалност на лицата, полагащи грижи за тях и това ще доведе до сериозни последици за отношенията в здравеопазването", добавят те.

Според болногледачите "достойното умиране е легитимно искане, но именно това е мисията на палиативните грижи, които страдат от пословична липса на финансиране" във Франция.

Процесът по одобряване на законопроекта в парламента на Франция се очертава да бъде дълъг и е малко вероятно нормативният акт да бъде приет преди 2025 г., отбелязва АФП. Предвиждайки критиките, Макрон вече обяви и подкрепа за палиативните грижи, като за този сектор ще бъдат отпуснати допълнителни милиарди евро за десет години.