Франция се готви да създаде национална агенция за борба срещу манипулацията на информация от чужбина, целяща да дестабилизира страната, обяви генералният секретар по отбраната и националната сигурност Стефан Буйон, цитиран от Франс прес.

Очаква се службата, която ще бъде прикрепена към секретариата по отбраната и националната сигурност, да започне работа през септември и да има до 60 служители, които ще работят с открити източници, уточни той пред парламентарната комисия по отбрана.

Целта на агенцията "не е да коригира или да възстановява истината, а да успее да открие атаките, които идват от чужбина" и да ги определи. Това ще може да позволи на политици, дипломати, представители на медиите или съда да констатират например, че "от 400 000 туита, споделящи тази или онази информация, 200 000 идват от фабрика за ботове в регион извън нашата страна, или че конкретен дебат идва от фабрика за тролове", подчерта Буйон.

"Не става дума за събиране на разузнавателна информация, това, което ни интересува, е това, което е на път да стане пандемия в информационен план" и дали то произлиза от чужда страна или организация, опитващи се да дестабилизират френската държава, добави генералният секретар.

Целта е максимално бърза реакция и възможност за вземане на мерки, заяви той. Няколко насрочени за идните месеци избори ще бъдат обект на особено внимание, като общите избори в Германия в края на септември. Самата Франция се подготвя за провеждането на президентски избори догодина. Има документирани опити за намеса в предишни френски избори, припомня АФП.