Френската национална антитерористична прокуратура се заема със случая с нападението с хладно оръжие, извършено днес в Париж близо до бившата редакция на сатиричното издание "Шарли ебдо", предадоха световните агенции. Разследването ще е за опит за убийство, свързано с тероризъм и с терористична организация.

Според актуализирани данни ранените в атаката са двама. По-рано бе съобщено за четирима ранени. Двамата работят в Прес агенцията, която бе до Шарли Ебдо. Именно тази агенция изнесе снимките на двамата терористите ислямисти от 2015 година. 

Министър-председателят Жан Кастекс каза, че двамата ранени са журналисти, излезли да пушат на улицата край сградата. Животът им не е в опасност.

"Нападението бе извършено на символично място", каза премиерът и напомни, че в зданието преди време се е намирала редакцията на сатиричното издание "Шарли ебдо".

Кастекс обърна внимание на факта, че "покушението бе извършено в момент, когато се води делото за атентатите срещу "Шарли ебдо", предаде ТАСС.

Един заподозрян бе арестуван в района на Операта на Площада на Бастилията, недалеч от мястото на атаката. Полицията каза, че друг заподозрян не се издирва, но френското радио "Франс енфо" съобщи, че във връзка с атаката е извършен и втори арест. Вторият мъж е бил задържан близо до метростанция "Ришар Льоноар" в Единадесети парижки район. Според радио "Юроп 1" един от нападателите е бил роден в Пакистан, предаде Ройтерс.

Главният заподозрян за днешното нападение с нож в Париж е арестуван, втори заподозрян също е под стража, съобщи на пресконференция представителят на прокуратурата за борба с тероризма Жан-Франсоа Рикар, цитиран от Ройтерс.

Информациите, че в района на нападението може да е имало и взривно устройство, не се потвърдиха.

Заради атаката зоната около бившата редакция на "Шарли ебдо" беше отцепена, а пет учебни заведения получиха разпореждане да не пускат децата навън. 

Снимка: БТА

Не е ясен мотивът за нападението и дали то е свързано с вестника, който премести редакцията си след ислямистките атентати от 2015 г., отнели живота на 12 души.

Днешната атака бе извършена в разгара на съдебното дело, свързано с атентатите отпреди 5 години.

Снимка: БТА

На мястото на нападението пристигнаха френският премиер Жан Кастекс, придружаван от кметицата на Париж Ан Идалго и от вътрешния министър Жералд Дарманен.

Според Le Parisren не е открита радикализация при първия заподозрян. Според информация на изданието, основният заподозрян, който е бил арестуван в сектора Бастилия скоро след нападението, е неизвестен за разузнавателните служби за евентуална радикализация.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази пълната си солидарност с френския народ след нападението с хладно оръжие, предаде Франс Прес.

"В мислите си съм с жертвите на този мерзък акт на насилие. Терорът няма място на територията на Европа", написа Мишел в Туитър.

Няма данни за пострадали български граждани при терористичното нападение в Париж, при което мъж нападна с хладно оръжие минувачи на булевард "Ришар - Льоноар", недалеч от предишната редакция на сатиричния вестник "Шарли Ебдо". Това съобщиха от Министерството на външните работи.

Българското посолство е в контакт с местните власти и в готовност да окаже съдействие при необходимост. Българските граждани могат да се свържат с мисията ни на следните телефони: +33 1 45 51 85 90, +33 1 45 51 85 90.