Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че скоро в Париж ще се прибере френският посланик в нигерската столица Ниамей. Френските военни също ще се приберат от Нигер във Франция до края на годината, добави той в пространно интервю за френските медии Франс 2 и Те Еф 1.

Париж досега отказваше да прибере посланика си от нигерската столица, отбелязва Франс прес, като добавя, че тези новини идват след двумесечна полемика между хунтата, взела властта в Нигер, и Париж.

"Франция реши да върне в Париж посланика си в Нигер и слагаме край на нашето военно сътрудничество с Нигер", подчерта Макрон. 

Той каза също, че 1500-те френски военни в Нигер ще си заминат оттам в идните седмици и месеци и изтеглянето ще бъде напълно приключено до края на годината.

Хунтата в Нигер взе властта преди два месеца. Днес тя обяви, че забранява достъпа на нигерското въздушно пространство за френски самолети, става ясно от съобщение, качено на сайта на Агенцията за сигурност на въздухоплаването в Африка и Мадагаскар.

Нигерското въздушно пространство е отворено за всички национални и международни граждански полети с изключение на френски самолети или на самолети, наети от Франция, в това число и на тези на "Еър Франс", се казва в текста.

В съобщението се казва и, че въздушното пространство остава затворено за специални и оперативни полети на военни самолети, с изключение на специално разрешение за тях.