Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна в Киев за разговори с украинския президент Володимир Зеленски след нова вълна от руски въздушни удари по столицата.

Визитата на Урсула фон дер Лайен се осъществява в символичен ден, когато ЕС празнува трайния мир, установен след края на Втората световна война пред 1945 г., докато Русия отбелязва победата над нацистка Германия с ежегоден военен парад.

"Хубаво е да се върна в Киев, където ценностите, на които държим, се защитават всеки ден", написа в Туитър Фон дер Лайен.

Посещението на Фон дер Лайен се осъществява в символичен ден, когато ЕС празнува трайния мир, установен след края на Втората световна война пред 1945 г., докато Русия отбелязва победата над нацистка Германия с ежегоден военен парад. Тя приветства решението на президента Зеленски отсега нататък Денят на Европа да се отбелязва и в Украйна. 

"Това е толкова подходящо място за празнуване на деня на Европа. Приветствам президента Зеленски за решението на 9 май да бъде Ден на Европа и тук, в Украйна", написа още тя.

Постът й бе придружен със снимка от пристигането й в Киев

Урсула фон дер Лайен определи посещението си в този ден и като "знак за ключова и съвсем прагматична реалност: ЕС работи ръка за ръка с Украйна по много въпроси".

По време на визитата ще бъдат обсъдени подкрепата на блока за Украйна, както и напредъкът на страната по пътя ѝ към Общността.

"Европейският съюз се фокусира върху увеличаването на натиска върху Русия, гарантирането на пълното изпълнение на санкциите и затварянето на съществуващите "вратички" за избягването им. "Решени сме да затворим съществуващите вратички. Никой не бива да се съмнява в това", каза тя пред журналисти от Европейския нюзрум.

Председателката на ЕК не намекна по никакъв начин кога Украйна може да стане част от 27-членния съюз, но подчера, че Украйна е част от Европейското семейство.

Една от целите на разговорите със Зеленски е "подготвянето на почвата за начало на преговори за присъединяване", каза тя.

Тази нощ в 4 часа във всички украински региони беше обявена въздушна тревога. В Киев се чуха взривове. Местните власти съобщиха, че се е задействала противовъздушната отбрана на столицата. Русия изстреля 25 ракети срещу Украйна, съобщиха украинските военновъздушни сили. 23 от тях са били свалени.

"По всички възможни канали се получава информация, че идват бомбардировачи и че има опасност от въздушна атака. На всяко съответно място има карта в мобилните приложения, която се оцветява в червено в зависимост от зоните, до които могат да достигнат ракети и в този момент трябва да се случи всеки един от нас към най-близкото бомбоубежище има информация за това къде да отидеш", разказа журналистът от БНР Ирина Недева, която участва в международна конференция в Киев.

"Днес сутринта прекарах точно два часа от 04:04 до 06:04 в съответното бомбоубежище, разбрах от колеги, че всъщност хората, които не успяха да слязат до бомбоубежището, са чували много ясно действията на украинската противовъздушна отбрана. Веднага след като са свалени ракетите, днес 15 от 15 са свалени, има и съответно сигнал с който се слага край на тревогата до следващата такава. На 9 май Украйна се готви много сериозни атаки от страна на Русия", допълни още Недева.