Ваксината в една доза срещу Ковид-19 на компания "Джонсън енд Джонсън" изглежда безопасна и ефективна в изпитания, потвърждават служители на американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата (FDA) в документи, публикувани днес, което проправя пътя й към одобрение за спешна употреба, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс.

Групата от независими експерти на FDA се събира в петък, за да реши дали да одобри ваксината. Въпреки че не е ангажирано да следва съветите на своите експерти, управлението го направи, когато разреши използването на ваксините на "Пфайзер" и "Модерна".

В края на януари компания "Джонсън енд Джонсън" обяви, че ваксината й срещу Ковид-19 в една доза е демонстрирала 66 процента ефективност срещу множество варианти на коронавируса в мащабно изследване, обхванало близо 44 000 души.

Ефективността й варира от 72 процента в САЩ до 66 процента в Латинска Америка и 57 процента в Южна Африка, където се разпространява нов вариант на коронавируса.

Като цяло ефективността на ваксината за предотвратяване на тежки форми на заболяването е 85 процента.

Тя може да помогне за увеличаване на доставките и опростяване на имунизационните кампании, тъй като не изисква поставянето на втора доза, нито тя трябва да бъде доставяна при много ниски температури.

По-рано този месец дъщерното дружество на "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson) - Janssen-Cilag International N.V. подаде заявление в Европейския съюз за условно разрешение за пускане на пазара на разработената от компанията ваксина срещу коронавирус, наречена Covid-19 Vaccine Janssen.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) отбеляза, че нейната Комисия за лекарства за хора (CHMP) ще прегледа заявлението по "ускорен график", тъй като вече е направил оценка на някои данни в реално време и сега ще разгледа ефикасността, безопасността и качеството на ваксината. Евроагенцията по лекарствата също така подчерта, че може да даде становище до средата на март 2021 г. при условие, че "данните на компанията за ефикасността, безопасността и качеството на ваксината са достатъчно изчерпателни и ясни".

ЕК ще бъде готова да даде разрешение, веднага щом ЕМА даде положително научно становище.

Брюксел вече е поръчал 200 милиона дози от препарата на "Джонсън и Джонсън" с опция за допълнителни.