Властите на САЩ са призовали Украйна да спре да атакува енергийната инфраструктура на Русия, пише в. "Файненшъл Таймс", позовавайки се на информирани източници.

Според събеседниците на изданието Вашингтон се опасява, че ударите с дронове по руските рафинерии могат да доведат до повишаване на световните цени на петрола и да провокират ответни мерки от страна на Москва.

Американската администрация многократно е предупреждавала за това висши служители на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната (ГУР), пише изданието. От началото на пълномащабната война и двете служби постоянно разширяват собствените си програми за дронове, които да нанасят удари по руски цели на сушата, в морето и във въздуха.

Един от източниците на изданието твърди, че Белият дом е все по-разочарован от атаките на украински дронове срещу петролни рафинерии, терминали, складове и хранилища в Западна Русия.

Вашингтон е загрижен и за възможния отговор на Москва на продължаващите атаки. Белият дом смята, че в резултат на това може да пострада енергийна инфраструктура, на която Западът разчита - например тръбопроводът на Каспийския тръбопроводен консорциум (КТК), по който се доставя петрол от Казахстан.

Междувременно говорителят на руския президент Дмитрий Песков коментира публикацията на "Файненшъл Таймс" по следния начин: "Бихме предпочели САЩ да призоват киевския режим да се откаже напълно от същността си, от терористичната си дейност, насочена преди всичко срещу мирни социални обекти и жилищни сгради."

В същото време украинският вицепремиер Олга Стефанишина заяви, че руските рафинерии са легитимни цели за Украйна от военна гледна точка. В този случай Украйна действа в съответствие със стандартите на НАТО, каза тя. А съветникът на ръководителя на канцеларията на украинския президент Михаил Подоляк нарече статията "измислена информация". "Никой няма да диктува на Украйна след две години пълномащабна война условията за водене на тази война. В рамките на международното право Украйна може да "обезмасли" руските инструменти за водене на война. Горивото е основен инструмент за водене на война. Украйна ще разрушава горивната инфраструктура", заяви той в ефира на "Дождь".

По данни на украинското военно разузнаване от 2022 г. насам са извършени най-малко 12 нападения срещу големи руски петролни рафинерии (най-малко девет през 2024 г.), както и няколко терминала, складове и хранилища. Миналата седмица Киев предприе две от най-големите си и масирани атаки с дронове, като успешно порази седем руски енергийни обекта в последователни дни, припомня "Файненшъл Таймс". Украинските служби за сигурност са извършили и морски атаки с дронове срещу руски военни кораби в Черно море.

През нощта на 22 март Русия нанесе удари с ракети и дронове по украински енергийни инфраструктурни обекти. Ръководителят на "Укренерго" Владимир Кудрицки определи тази атака срещу енергийната система като най-мащабната от началото на пълномащабната война. По данни на Генералния щаб на ВСУ украинските военни са свалили 92 от общо 151 въздушни цели.