Изненадващият резултат от гласуването хвърля страната в несигурност и нанася тежко поражение на президента Хуан Мануел Сантос, който призоваваше колумбийците да одобрят споразумението, целящо да сложи край на 52-годишния конфликт.

Проучванията преди референдума прогнозираха, че споразумението ще бъде одобрено без проблеми. Но резултатите след преброяване на 99,5 процента от бюлетините показват, че 50,2 процента от колумбийците, участвали в гласуването, са казали "не" на сделката, а 49,8 са я подкрепили.

Избирателната активност е била едва 37 процента, отчасти заради поройните дъждове, причинени от урагана Матю, връхлетял карибското крайбрежие на Колумбия.

Споразумението бе постигнато след дълги преговори с посредничеството на Куба и Норвегия и обявено в края на август. Преди седмица то беше подписано в град Картахена с особено тържествена церемония.

Президентът на Колумбия призна нощес резултата от референдума и добави, че прекратяването на огъня между правителството и ФАРК остава в сила.

"Аз съм първият човек, който признава резултата", заяви Сантос, цитиран от БТА. Той смята да се срещне с представители на всички партии, за да бъде намерен начин за продължаване на мирния процес.

"Няма да се откажа. Ще се боря за мир до последния си ден на този пост", каза той в предавано по телевизията обръщение.

Президентът добави, че е наредил на правителствените преговарящи да се върнат в Куба, за да проведат консултации с водачите на бунтовниците. Според него резултатът от референдума няма да повлияе върху стабилността на Колумбия.

Лидерът на ФАРК Родриго Лондоньо заяви, че организацията е готова да продължи да работи за постигане на мир.

"ФАРК отново заявява, че е готова да използва единствено думи като оръжие за изграждане на бъдещето", каза той от Хавана, където се водеха мирните преговори през последните четири години.

"Обръщаме се към колумбийците, които мечтаят за мир - разчитайте на нас, мирът ще възтържествува", заяви лидерът на ФАРК.

Бившият колумбийски президент Алваро Урибе призова за "голям национален пакт".

Урибе беше начело на кампанията против споразумението. Той казва, че ще настоява за преработване на сделката, за да се гарантира справедливост за жертвите на левите партизани.