Найджъл Фараж поиска да участва в преговорите за Брекзит, след като новата му партия победи на изборите за Европейски парламент във Великобритания, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Фараж предупреди, че ще обърне британската политика с главата надолу, ако му бъде отказано участие в преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз.

"Ние би трябвало да сме част от екипа сега, това е съвсем ясно", каза лидерът на Партията на Брекзит. Според него Великобритания трябва да напусне на 31 октомври, когато изтича сегашният краен срок за постигане на съгласие в британския парламент по споразумение за Брекзит.

Фараж предпочита излизане без сделка.

"Ако не напуснем на този ден, можете да очаквате Партията на Брекзит да повтори тази изненада на следващите общи избори", заяви той. Фараж спечели, възползвайки се от вълната на недоволство от провала на британската министър-председателка Тереза Мей да изведе Великобритания от ЕС.

Никой британски лидер не би допуснал Фараж до преговорите за излизане на Великобритания от ЕС, но неговата доказана способност да привлича поддръжници на Брекзит както от Консервативната партия, така и от Лейбъристката партия, ще затвърди убеждението на водещите консерватори, борещи се за мястото на Мей, че трябва да се стремят към по-решително скъсване с ЕС, отбелязва Ройтерс. 

Новата антиевропейска партия на Найджъл Фараж получи по-голяма подкрепа от двете традиционни водещи партии на британските избори за Европейски парламент, сочеха още предизборните проучвания. В предизборна брошура бе заявено, че правителството на премиера Тереза Мей и депутатите са предали Брекзит, тъй като не са успели да извадят Великобритания от блока близо три години след референдума, на който гражданите на страната гласуваха за излизане от ЕС.  

Борбата между водещи консерватори кой ще замени Тереза Мей като премиер заплашва да попречи на преговорите с опозицията и опита за постигане на компромис за Брекзита, заяви вторият човек в Лейбъристката партия (след лидера Джереми Корбин - б.р.) Джон Макдонъл, цитиран от Ройтерс и БТА.

След като британският парламент отхвърли три пъти постигнатото от Мей споразумение с Брюксел за изтегляне от ЕС, тя започна преговори с опозиционната Лейбъристка партия, които продължиха повече от месец. В крайна сметка се стигна до оставката на Мей след неуспешен диспут.