ЕС и Великобритания са отчели днес дълбоки различия в преговорните си становища по споразумението за бъдещите отношения. Това съобщи главният преговарящ на ЕС Мишел Барние след първия кръг от преговорите, започнали в Брюксел в началото на седмицата.

Той отбеляза, че това не го изненадва, защото преговорите едва започват. Засега двете страни се разминават във вижданията си за еднаквите изисквания за дейността на дружествата; за правното и полицейското сътрудничество; за обхвата на бъдещото споразумение; за правилата за риболов.

На свой ред британски правителствен говорител заяви, че "преговорите ще бъдат трудни. . ." "В някои области изглежда има известно разбиране как да продължат разговорите. В други, като риболова, управлението, наказателното правосъдие и въпросите, свързани с т.нар. "равни условия" в търговията, имаме, както се и очакваше, значителни различия", добави той.

Мишел Барние съобщи, че преговорите се водят от общо 620 души в двете делегации. Той добави, че британската страна настоява въпросите за външната политика и отбраната да не бъдат част от новото споразумение. По неговите думи представителите на Лондон предлагат вместо в едно споразумение, бъдещите отношения да се уредят от множество отделни договорености.

Главният европейски преговарящ добави, че изглежда засега последиците от оттеглянето на Великобритания от ЕС се подценяват. Той даде пример с вноса на автомобили и медицински изделия в ЕС от Великобритания, за които от 1 януари догодина няма да бъде достатъчно да бъдат снабдени само с британски сертификати. Целият двустранен внос и износ от догодина ще подлежи на проверка, поясни Барние.

Следващият кръг от двустранните преговори ще бъде в Лондон, посочи той. Барние заяви, че независимо дали до края на годината ще бъде постигнато ново споразумение с Великобритания, за ЕС тази страна ще остане съсед, приятел и съюзник.

Към какво се стремят двете страни

Европейците и британците демонстрираха различаващи се амбиции по време на първия ден, 2 март, от преговорите им за техните отношения след Брекзит, отбелязаха в първите часове на следващия ден световните агенции.

В навечерието на първата среща Мишел Барние изрази в Туитър желанието си да се договори амбициозно и справедливо партньорство с Лондон.

От своя страна Обединеното кралство изрази позицията си, че не очаква нищо повече от споразумение за свободна търговия, което зачита напълно неговата независимост след излизането му от ЕС. Тази британска цел обаче изглежда по-малка от европейските очаквания.

Великобритания иска да се доближи до споразумението на ЕС с Канада, но Барние каза, че това няма как да стане, тъй като Канада е на 5000 км от Европа.

Първа по-голяма равносметка от преговорните ще бъде направена през юни.

Лондон вече заяви, че ако до юли няма разбирателство, ще напусне преговорите.