Най-възрастният австралийски учен проф. Дейвид Гудол, който беше на 104 години, сложи край на дните си с евтаназия в Швейцария, съобщиха световните информационни агенции.

Край него са били внуците му и един приятел.

Проф. Дейвид Гудол от университета в Пърт не страдаше от никакво заболяване в терминална фаза, но по неговите думи качеството на живота му се влошило от една година, защото вече не можел да се движи. В началото на годината проф. Гудол направил неуспешен опит за самоубийство. След това поискал разрешение от властите за евтаназия, но не го получил. Затова се свързал с организация в Базел, която съдейства на хората за асистирано самоубийство.

По думите на учения най-тъжното в неговия случай било, че не му позволяват да се спомине в родината си.

"Човек на моите години трябва да има всички граждански права, включително и това да избере как да умре", каза Гудол при заминаването си за Швейцария.

Асистираното самоубийство е забранено в повечето страни по света. Това бе така и в Австралия до миналата година, когато тази практика беше легализирана в щата Виктория. Асистирани самоубийства обаче ще могат да бъдат извършвани там едва след месец юни 2019 г. Те ще бъдат осигурявани само на пациенти в терминална фаза на болестта с перспектива за живот не повече от 6 месеца.

Професор Гудол е пожелал тялото му да бъде предадено на медицината, а ако това е невъзможно, прахът му да бъде разпръснат на място. Той не е пожелал след смъртта му да има церемония.