Заплахата от тероризъм, особено от радикални ислямисти, продължава да е висока в Европейския съюз. Това става ясно от доклад на Европол, цитиран от ДПА.

Данните на европейската полицейска служба показват, че през 2018 г. е имало по-малко нападения от предходната година, но са били осуетени повече опити на джихадистки групи.

Според доклада при терористични нападения през 2018 г. в ЕС са били убити 13 човека, а всички извършители са били джихадисти.

Увеличаването на арестите на десни екстремисти в ЕС от 20 през 2017 г. на 44 през 2018 г. "показва, че екстремисти с различна ориентация все повече смятат насилието за оправдано средство за противопоставяне", посочва Европол.

Държавите от ЕС са съобщили за 129 терористични нападения през 2018 г., от които 24 са се провалили или са били осуетени. През 2017 г. са били докладвани 205 атаки.

Според доклада сепаратисти или етнонационалисти са извършили или са се опитали да извършат 83 нападения миналата година, превръщайки се в най-голямата група извършители.