Европейският парламент заплашва да не одобри многогодишната финансова рамка, за която европейските лидери се споразумяха на последната среща на върха в Брюксел.

Фондът за икономическо възстановяване в бюджета на ЕС е "исторически ход", но дългосрочните цели като Зелената сделка и програмата за цифровизация са под заплаха. Това се посочва в приета днес от Европейския парламент резолюция по повод решенията на Европейския съвет от тази седмица за общия бюджет до 2027 година.

ЕП упълномощава свои представители да участват в преговори със Съвета на ЕС, като изразява съжаление от значителното намаляване на частта на безвъзмездните средства по възстановителния фонд. Мнозинството от евродепутатите не одобрява съкращенията на разходите по програмите, насочени към бъдещето. Водещи програми на ЕС за защита на околната среда, цифровизация, здравеопазване, младеж, култура, научни изследвания и охрана на границите са под заплаха, добавят евродепутатите.

В резолюцията се допълва, че ЕП не приема договореното споразумение в Европейския съвет за бюджета и няма да го възприема като окончателно. Евродепутатите биха дали одобрение при постигане на задоволително споразумение в предстоящите преговори, за предпочитане най-късно до края на октомври. Евродепутатите изразяват дълбоко съжаление, че с решенията са били подкопани усилията на Европейската комисия и ЕП да обвържат бюджетните разходи със спазването на принципите на правовата държава, основните права и демокрацията.

Те заявяват, че няма да подкрепят бюджета без споразумение по въвеждането на нови данъци. Според тях държавните и правителствените ръководители на ЕС не са успели да изяснят как бъдещият дълг за фонда за възстановяване ще бъде погасен.

Евродепутатите не са доволни най-вече от Многогодишната финансова рамка, която според тях е неадекватна. Те искат и промяна на сделката, за да могат да я одобрят. Европейският парламент има последната дума в одобрението на бюджета, така че тяхната позиция е решаваща. Следващите месеци те ще преговарят с държавите членки, за да се опитат да променят споразумението.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се опита да защити в Европарламента сделката на лидерите.

"Договорихме сделка от повече от 1,8 трилиона евро. Като размер европейският отговор на кризата е по-голям отколкото този на САЩ или Китай", каза Мишел.

Евродепутатите обаче не са доволни от намаляване на средствата по важни програми в многогодишния бюджет. Според Урсула фон дер Лайен някои държави са искали дори още по-големи съкращения.

"Тази многогодишна финансова рамка е трудно за преглъщане хапче", коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Евродепутатите от повечето политически партии обаче не искат да правят компромиси.

"Има много точки, които ние критикуваме. Урсула, в момента не сме готови да преглътнем хапчето Многогодишна финансова рамка. Тя не е може да отговори на предизвикателствата, които ни очакват през следващите седем години", заяви председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер.

Европейският парламент има последната дума при одобряването на бюджета. Очаква се това да стане през есента, а дотогава евродепутатите ще преговарят с германското председателство в опит да променят нещата, които не одобряват.