Лидерите на ЕС още не са постигнали решение за втори мандат на Урсула фон дер Лайен като председател на Европейската комисия, заяви пред журналисти рано тази сутрин председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след снощната им вечеря, предаде ДПА, на която се позова БТА.

"Целта на вчерашния ден не беше да вземем решение", каза Мишел.

Но изтъкна, цитиран от кореспондента на БНР: "Вървим в правилната посока, но няма споразумение на този етап".

ДПА отбелязва, че това става въпреки масовите очаквания за бързо постигане на споразумение.

"Това е планирано за следващата седмица", добави председателят на Европейския съвет.

В края на следващата седмица трябва да се проведе редовен Европейски съвет. Мишел каза, че на днешното заседание ръководителите просто са обменили мнения по предложените кандидатури. Той заяви, че лидерите имат колективното задължение да постигнат споразумението до края на месеца. Като важна предпоставка за консенсуса той изтъкна единството на всички страни членки.

БНР отбеляза, че сред недоволните е премиерката на Италия Джорджа Мелони, която, според дипломатически източници, е очаквала снощи да се дискутират действията, които да се предприемат, предвид резултатите от европейските избори и от тази стартова точка да започнат дискусиите за имената за висшите постове, а не обратно.

Консерваторите, към които принадлежи Мелони, са сред постигналите високи резултати.

Френският президент Еманюел Макрон изрази увереност, че споразумението е близо, но акцентира, че то може да не бъде постигнато преди изборите във Франция на 30 юни и 7 юли.

Унгарският премиер Виктор Орбан пък заяви, решението за висшите позиции вече е договорено между ЕНП, социалистите и либералите.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис заяви пред журналисти, че ще подкрепи Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Това Мицотакис каза още преди срещата на европейските лидери и уточни:

"(Ще я подкрепя), защото тя е нашият "шпиценкандидат" и защото Европейската народна партия спечели европейските избори и защото тя е добър председател."

"Spitzenkandidat" е терминът на немски за водещ кандидат и в контекста на ЕС се отнася до водещия кандидат на европейска политическа партия за председател на Европейската комисия.

По-рано председателят Шарл Мишел каза, че именно Мицотакис е добър вариант за председател на Европейската комисия.