Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обади вчера по телефона на Еманюел Макрон, за да го поздрави за избирането му за президент на Франция, предадоха световните агенции и БТА.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър съобщи, че Тръмп се е чул с Макрон.
Президентът на САЩ поздрави в Туитър победителя на президентските избори във Франция още в неделя, като изрази нетърпение да работи с него.

Тръмп не подкрепи никой от кандидатите на президентските избори във Франция, отбелязва АП. Той обаче прогнозира, че убийството на полицай миналия месец в Париж може да помогне на Льо Пен, тъй като тя е "най-силната (по въпроса) за границите".

Белият дом съобщи, че Тръмп и Макрон ще разговарят в кулоарите на срещата на върха на страните членки на НАТО, която ще се състои на 25 май в Брюксел, предаде Франс прес.

"Президентът Тръмп е изразил пред Макрон желанието си да работи тясно с него, за да бъдат посрещнати общите предизвикателства и е подчертал дългата и солидна традиция на сътрудничество между САЩ и неговия най-стар съюзник - Франция", се казва в изявление на Белия дом.

Говорителката на Макрон Лоранс Аим пък каза пред Си Ен Ен, че по време на телефонния разговор с Тръмп Макрон му е казал, че ще защитава споразумението за климата, договорено на международната конференция в Париж през 2015 г., предаде Ройтерс.

"Климатичните промени са много важна и чувствителна тема за Франция и Макрон каза на Тръмп, че ще защитава постигнатото в Париж", заяви Аим.

По време на 10-минутния телефонен разговор с Тръмп двамата лидери са обсъждали и борбата с тероризма, трансатлантическите отношения и икономически въпроси, допълни говорителката.