Беларуският лидер Александър Лукашенко не трябва да бъде признаван за президент след изтичане на мандата му на 5 ноември, се казва в приета днес резолюция на Европейския парламент. В нея се призовава на Лукашенко да бъдат наложени икономически санкции, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

С голямо мнозинство в подкрепа на продемократичните протести в Беларус, евродепутатите гласуваха с 574 гласа "за", при 37 "против" и 82 въздържали се за отхвърляне на официалните резултати от президентските избори на 9 август, за които Западът смята, че са били фалшифицирани.

"ЕС се нуждае от нов подход към Беларус, който включва прекратяване на всякакво сътрудничество с режима на Лукашенко", каза Петрас Аустревичус - литовски евродепутат центрист, който оглавява парламентарните усилия за натиск срещу най-висшите длъжностни лица в Беларус.

Междувременно беларуската опозиционерка Светлана Тихановска обяви, че подготвя списък с имена на членове на силите на реда на беларуския режим, отговорни за насилието и произволните арести. Списъкът се подготвя с цел евентуално съдебно преследване срещу тях в бъдеще, предаде Франс прес.

"Призовавам силите за сигурност да спрат насилието и да се присъединят към беларуския народ. Ако не го направите, няма да избегнете съдебен процес или справедливо наказание", се казва в изявление на Тихановска.

Опозиционерката твърди, че е спечелила президентските избори на 9 август и уверява, че президентът Александър Лукашенко е манипулирал вота, за да удължи управлението си, което продължава вече 26 години. След изборите Тихановска избяга в Литва в разгара на безпрецедентните антиправителствени протести, които продължават и сега.

От Вилнюс Тихановска казва днес, че работи върху своя черен списък с екип от правозащитници.

"Ние подготвяме списък с чиновници и членове на силите на реда, които са участвали и продължават да участва в полицейските издевателства", заяви тя.

"Ще изпратим този списък на Украйна, Турция, Русия, страните членки на ЕС и на САЩ. Този списък ще бъде направен обществено достояние", уточнява Тихановска.

ЕС работи върху санкции срещу лица, които смята за отговорни за манипулирането на изборите в Беларус и за потушаването със сила на протестите. Трите балтийски държави членки на ЕС - Литва, Латвия и Естония - вече обявиха списък с лица, които смятат за персона нон грата и в който фигурират имената на Лукашенко и на още 29 висши чиновници от беларуската избирателна комисия, от беларуските министерства и полиция, припомня Франс прес.

Макар гласуването в Европарламента да не е правно обвързващо, то има политическа тежест и може да се отрази върху инвестициите на ЕС в Беларус и върху финансовата подкрепа чрез грантове.

След като мандатът на настоящия авторитарен лидер Александър Лукашенко изтече на 5 ноември, парламентът няма повече да го признава за президент на страната, обяви Европарламентът в изявление.