Няма национално решение на мигрантската криза, заяви европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос броени дни преди тежка среща на върха на ЕС, на която ще се обсъжда този разделящ страните членки въпрос, предаде Франс прес.

"Няма национално решение. Всички, които се връщат към националната политика, особено за управлението на миграцията, отричат интересите на собствената си страна", заяви Аврамопулос, който е на визита в Техеран.

Еврокомисарят заяви това след вчерашната среща на върха на 16 страни от ЕС в Брюксел за успокояване на напреженията по миграционните въпроси преди срещата на върха на ЕС на 28 и 29 юни.

"Това е момент на голяма отговорност", каза Аврамопулос по повод форума в четвъртък и петък. "Трябва да успеем да приемем обща стратегия, обща политика за справяне с тази ситуация, иначе европейският проект е в опасност", заяви той.

"ЕС и европейският проект бяха застрашени не от икономическата криза, а най-вече от мигрантската криза. Свършени са много неща, не сме там, където бяхме преди три години. Трябва да продължим по същия път в дух на солидарност между страните членки и на историческа отговорност към бъдещите поколения. Това е наш дълг, дълг на европейските лидери и на националните лидери", каза Аврамопулос.

"Не е лесно, но съм силно оптимистично настроен, защото съм изучавал историята на обединена Европа. Имало е много кризи, но Европа е излизала от тях по-силна и по-решителна", добави той.

Напълно изпълнимо е за ЕС да отдели 6 милиарда евро за страни от Северна Африка да приемат на своя територия мигранти, които се опитват да достигнат Европа, заяви европейският комисар на бюджета Гюнтер Йотингер, цитиран от ДПА.

Една от обсъжданите идеи е молбите за убежище на мигрантите да се разглеждат в Северна Африка преди те да бъдат допускани в Европа.

Шест милиарда евро за следващите години е съвсем реалистична сума, смята Йотингер. Толкова обеща ЕС и на Турция, а в замяна на това Анкара държи на своя територия бежанци, които иначе щяха да продължат към Европа.

ЕС е готов да финансира основните нужди на мигрантите в т.нар. "затворени селища" в трети страни - вода, канализация, жилище, дрехи, храна и образование, заяви Йотингер. Той спомена конкретно Либия, Тунис и "други страни" в Северна Африка.

Засега никое северноафриканско правителство не е изявило готовност да приеме такава инфраструктура, отбелязва ДПА.