Вратите на Европейския съюз са широко отворени за Македония и от вас зависи дали ще използвате това или не. Вие трябва да вземете решение за бъдещето на своята страна, заяви днес еврокомисарят Йоханес Хан, който в Скопие официално даде старт на началото на процеса на скрининг и подготовка за стартиране на преговорите за членство в ЕС през юни 2019 г., съобщи МИА.

Вратата към ЕС е широко отворена благодарение на реформаторските приоритети, върху които работеше правителството през изминалата година, но и на постигнатите договори за добросъседство с България и за името с Гърция, заяви Хан.

Народът показа отпор и издръжливост, станахте страна за пример в региона и модел как останалите да решават своите двустранни проблеми, заяви Хан на съвместна пресконференция с премиера Зоран Заев.

Той приветства получаването на покана за членство в НАТО, изтъквайки, че това ще означава повече сигурност и просперитет за гражданите на Македония.

На днешното заседание на правителството, на което присъства Хан, бяха взети решения, с които започва скрининг процесът за подготовка на присъединителни преговори с ЕС. За главен преговарящ е назначен вицепремиерът Буяр Османи, а за технически преговарящ - съветникът на премиера Боян Маричич.

Заев подчерта, че преговорите с ЕС са "историческа задача" и "върховен приоритет". Затова изпращаме послание, че процесът ще бъде ръководен от правителството, но в него ще участват и парламентът, опозицията, съдебната система, гражданското общество. Македония върви напред, заяви Заев.

Русия трябва да си даде сметка, че няма друга алтернатива за Република Македония освен пълноправно членство в Европейския съюз и НАТО. Македонското правителство не само че иска да потвърди сътрудничеството с Руската федерация, но иска и да го развие, заяви още  македонският премиер.

Вчера Зоран Заев обвини "гръцки бизнесмени", работещи за интересите на Русия, за подтикване на безредици в страната заради предложената промяна на нейното име.

Аз само коментирам факти и изявления, които са стигнали до мен от доклади... Всички знаят, а трябва да знае това и Руската федерация, че няма алтернатива за Република Македония освен пълноправното членство в ЕС и НАТО, заяви Заев.

В деня, когато Република Македония подписа договора с Гърция, демонстранти викаха "Македония, Македония" по улиците на Скопие. Тълпата от около 1 500 души поиска Заев да се оттегли. Коктейл "Молотов" бе хвърлен по сградата на парламента, но не предизвика никакви щети. Двадесет и шест души бяха арестувани.

Сега журналистите откриха, че на македонски противници на новото име са изплатени най-малко 300 000 евро от страна на Иван Савиди, милиардер роден в Грузия, който сега живее в Гърция, но по-голямата част от своя живот е прекарал в Русия и някога е бил депутат като член на управляващата партия Единна Русия, казва разследващата група, която преди две години разкри също аферата "Панама пейпърс".