Еврофилът Александър Стуб, бивш финландски премиер и ръководител на Националната коалиционна партия, който от 7 години се беше отдалечил от финландския политически живот, се завърна в неделя "с гръм и трясък" в националната политика с победата си на втория тур на президентските избори.

Петдесет и пет годишният Стуб през последните три години ръководеше Европейския университетски институт във Флоренция. Той се оттегли от публичните дела, след като не успя да постигне целта си да бъде избран за председател на Европейската комисия преди пет години.

Стуб е изследовател в областта на политическите науки. После той прави шеметна кариера в европейските институции, където първо е съветник, а после става евродепутат през 2004 г., преди да бъде повикан в родината си, за да заеме поста на министър на външните работи. Тогава той е само на 40 години.

От 2014 до 2015 г. Стуб става премиер, преди да оглави министерството на финансите в следващо центристко правителство. През 2016 г. Стуб губи поста на председател на консервативната партия.

Кандидатурата на Финландия в НАТО, която той винаги е подкрепял, мотивира неговото голямо завръщане в политиката. Стуб, който винаги е харесвал работата на дипломат, беше насърчен в това завръщане от своята политическа формация - Националната консервативна партия, чийто настоящ партиен лидер Петери Орпо е начело на финландското правителство.

"Когато партията ви призовава, вие отивате", заяви при обявяване на кандидатурата си Стуб, който лесно допуска да го наричат просто Алекс.

"Мисля, че една от най-важните задачи на следващия президентски мандат ще бъде да се работи за запазване на международната система, базирана на правила", допълни той.

Стуб, който е женен за английска адвокатка и има две деца, смята, че Финландия трябва да е в центъра на НАТО и "да произвежда, а не да потребява сигурност".

През 2014 г. той породи полемика, като участва по шорти на пресконференция, посветена на ситуацията в Украйна. По-късно той си навлече гнева на медиите, защото се беше дегизирал като мишена за стрелички в увеселителен парк.

Както Стуб лично признава, една от най-големите му грешки като премиер е била да даде "зелена светлина" на изграждането на ядрена централа в сътрудничество с руската държавна компания "Росатом".

Стуб, който е запален по триатлона и маратона, се отказа временно от спортните състезания, за да се съсредоточи върху президентските избори.

Неговият престой начело на Министерството на външните работи пък промени хранителните навици на служителите там. Сладкишите и кафето бяха заменени с плодове и диетични напитки.

В миналото Стуб е работил и като коментатор в местни и международни медии след оттеглянето си от обществения живот.

Руската инвазия в Украйна стана повод да се напомни, че през 2008 г. Стуб предсказа, че войната между Русия и Грузия ще бележи повратен момент във външната политика.

Освен финландски Стуб говори свободно и шведски, английски, френски и немски. Завършил е Европейския колеж в Брюксел, Лондонското училище за икономика, университета "Фурман" в Южна Каролина и университета "Пантеон-Сорбона" в Париж.

Превод от френски: Габриела Големанска/БТА