Руският президент Владимир Путин предупреди, че Русия, която имаше най-добри отношения с Финландия, с влизането си в НАТО налага съсредоточаването на военни части в Ленинградския военен окръг. Това каза Путин интервю за програмата "Москва. Кремъл. Путин" на телевизия "Россия-1", част от което бе качено в "Телеграм" от водещия на предаването Павел Зарубин, предаде ТАСС.

В интервюто Путин обръща внимание на добрите отношения между двете страни преди, заявявайки, че те са "имали най-добри, най-сърдечни отношения".

"Проблеми нямаше. Сега ще има, защото ние сега ще създаваме Ленинградски военен окръг и ще концентрираме там определени военни подразделения", подчерта руският президент, визирайки последствията от влизането на Финландия в НАТО, добавя БТА.

"Всички спорове, включително териториалните в средата на миналия век, отдавна са разрешени", категоричен беше Путин.

Коментарът на руския президент идва, след като по-рано тази седмица финландската министърка на вътрешните работи Мари Рантанен съобщи, че Финландия отново ще затвори цялата си граница с Русия, за да спре притока на хора, търсещи убежище, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това става само няколко часа, след като скандинавската страна приключи продължилото две седмици затваряне на всички пътища между двете държави.

 

Путин каза още, че неотдавнашното изказване на американския президент Джо Байдън, че Русия евентуално ще нападне страна от НАТО, ако победи в Украйна, е "пълна глупост", предаде Ройтерс.

"Москва няма да воюва с военния алианс НАТО", подчерта руският президент.

По-рано този месец Байдън предупреди, че ако Путин постигне победа в Украйна, тогава Русия може да нападне страна от НАТО. Байдън не представи ясни доказателства за забележката си, отбелязва агенцията.

"Това е пълна глупост - и мисля, че президентът Байдън разбира това", каза Путин в интервю пред телевизия "Россия-1", като заяви, че това е опит на Байдън да оправдае "погрешната си политика" по отношение на Русия.

"Русия няма никаква причина, никакъв интерес - никакъв геополитически интерес, нито икономически, нито политически, нито военен - да се бори с държавите от НАТО", подчерта руският президент.