Бюджетната комисия в Европейския парламент реши да поиска обяснение от групата "Европа на нациите и свободите", която през 2016 година е похарчила неправомерно половин милион евро. Парите са отишли за скъпо шампанско, луксозни подаръци и вечери.

За повече от 500 000 евро, похарчени през 2016 година, депутатите от "Европа на нациите и свободите", не са представили фактури. Това става ясно от одит, направен по поръчка на бюджетната комисия в Европейския парламент, съобщи БНТ.

Депутатите са купували големи количества шампанско на цени от 29, 54 и дори 81 евро за бутилка. Те са поръчала 110 коледни пакети за 11 000 евро и 99 чифта копчета за ръкавели за над 4000 евро.

Голяма част от неправомерно похарчената сума е отишла и за скъпи вечери за по над 300 евро на човек. Допустимата сума за обяд или вечеря на евродепутат е 75 евро на човек.

В "Европа на нациите и свободите" членуват крайнодесни и популистки партии от цяла Европа като холандската партия на свободата на Герд Вилдерс, фламандските крайнодесни националисти от Фламандски интерес, френския Национален фронт на Марин Льо Пен, австрийската управляваща Партия на свободата и италианска Лига, която се опита да състави правителство заедно с Пет звезди.

Председателят на Европарламента е поискал от депутатите от Европа на нациите и свободите да представят фактури за неправомерно похарчените пари. Ако не го направят, ще трябва да възстановят сумата.