Еврейски активисти, настояващи за прекратяване на огъня във войната на Израел в Газа, проведоха вчера протестни акции в осем града в САЩ на осмата вечер на еврейския празник Ханука. Активистите блокираха пътното движение в час пик по натоварени улици и мостове във Вашингтон и Филаделфия, предаде Ройтерс.

Във Вашингтон групата "Еврейски глас за мир" обяви, че 90 протестиращи са блокирали надлез в северозападната част на американската столица. Полицията каза, че демонстрацията е затворила важно кръстовище и призова хората да използват алтернативни маршрути.

"На 8-мата нощ на Ханука, 8 града, 8 моста", написаха от "Еврейски глас за мир" в платформата "Екс".

"Ние сме тук, събираме се в цялата страна и сме все повече, за да кажем "стига вече".

Демонстрации имаше и в Бостън, Атланта, Чикаго, Минеаполис, Сиатъл и Портланд.

Във Филаделфия около 200 протестиращи блокираха за кратко магистрала и бяха извършени повече от 30 ареста.

Протестиращите държаха плакати и транспаранти с надпис: "Нека Газа живее" и "Не и от наше име".

Във вторник ООН поиска незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в ивицата Газа, където Израел се е заклел да унищожи бойците на "Хамас".

Войната в Газа доведе след 7 октомври до пропалестински и произраелски протести в САЩ. На този ден палестинската ислямистка групировка "Хамас", която управлява Газа, уби 1200 израелци и отвлече 240 заложници при трансграничен рейд, обобщава БТА.

Оттогава израелските сили обсаждат крайбрежния анклав и опустошиха голяма част от него, като са загинали близо 19 000 души, според палестински здравни служители.

В сряда антивоенни активисти блокираха движението по оживена магистрала в Лос Анджелис по време на сутрешния час пик.

Служители от администрацията на президента Джо Байдън също проведоха бдение с искане за прекратяване на огъня.