Квартал на град Ниш, в южна Сърбия, ще бъде евакуиран в неделя, за да позволи отстраняването на натовски снаряд, открит в този район, съобщи Щабът за извънредни ситуации в петък, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Специалните екипи за разминиране ще бъдат на място в неделя. Те ще извадят бомба, датираща от бомбардировките на НАТО през 1999 г. и тежаща, вярвате или не, 1000 килограма", заяви кметът на Ниш Драгана Сотировски, уточнявайки, че кварталът ще трябва да бъде освободен от своите жители и техните коли.

"Евакуацията на населението ще започне в неделя сутринта в 6 часа и до 7 часа квартал "Стефан Синджелич" би трябвало да е празен, без хора и без паркирани автомобили. Осигурихме два големи паркинга, където хората от квартала могат да паркират колите си", заяви Сотировски, цитирана от вестник "Вечерне новости".

Според местни медии намерената ракета е била крилата ракета от типа "Томахоук", която не е експлодирала.

Ударите на НАТО срещу Сърбия за прекратяване на войната в Косово започнаха на 24 март 1999 г. и продължиха 78 дни. Един от най-смъртоносните инциденти в кампанията на НАТО се случи в Ниш на 7 май 1999 г. повече от дванадесет души бяха убити, когато самолети на НАТО хвърлиха касетъчни бомби в центъра на града, близо до открит пазар. По-късно инцидентът беше описан като "грешка". Градът беше отново бомбардиран на 12 май с касетъчни бомби, причинявайки смъртта на 11 цивилни, отбелязва Франс прес.