Япония почете паметта на жертвите на американската атомна бомбардировка над Нагасаки преди 78 години с призив към държавите, притежаващи ядрени оръжия, предадоха ДПА и БТА. За първи път церемонията се проведе на закрито, в изложбена зала в града, а не в Парка на мира. Причината е мощният тайфун Ханун, който вилнее в Южна Япония и приближава града.

Въпреки предупреждението за тропическата буря немалко японци застанаха в мълчалива молитва и пред Паметника на мира в едноименния парк в часа, когато американски бомбардировач В-29 пуска атомната бомба "Дебеланкото" на 9 август 1945 г.

Точно в 11:02 присъстващите на церемонията и в залата почетоха паметта на загиналите с минута мълчание.

Още снимки от церемонията вижте тук >>

Кметът на Нагасаки Широ Судзуки заяви, че ядрените държави трябва да "проявят смелост" и да се откажат от идеята за ядрено възпиране, съобщи БТА. Заради тайфуна гостите от страната и чужбина, включително премиерът на Япония Фумио Кишида, не можаха да присъстват лично на церемонията.

Снимка: БТА

Така посланието на премиера Фумио Кишида, който преди три дни беше в Хирошима, тук беше излъчено на видеозапис. Прочетено беше и послание от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Такеко Кудо, като представител на всички жертви на атомната бомба, поднесе венец от тяхно име. Траурна молитва се състоя и в катедралата Ураками.

Снимка: БТА

Ултрадесни японски формации пък излязоха на протест пред руското посолоство в Токио в деня на годишнината заради ядрената заплаха от Русия, информира РИА "Новости", като посочва, че по време на траурните чествания държавата, пуснала бомбата, не е спомената нито от японците, нито от генералния секретар на ООН в неговото послание.

Само в Нагасаки от директното въздействие на бомбената експлозия загинаха около 70 000 души, а още 75 000 бяха ранени. Три дни по-рано САЩ разрушават с атомна бомба (наречена Малчугана - Little Boy) друг японски град - Хирошима. Япония капитулира на 15 август 1945 г.

Снимка: БТА