Над 1000 австралийци и чуждестранни туристи, които бяха хванати в капан на плаж от пожари в югоизточния австралийски град Малакута, пристигнаха близо до Мелбърн след 20-часово пътуване с два кораба, предаде Ройтерс.

Вижте снимки >>

Местните жители и туристите, плюс над 100 домашни животни - 113 кучета от различни породи, три котки, заек и птица, пристигнаха с двата военни кораба в пристанището на Хейстингс, откъдето бяха закарани с автобуси до два спасителни центъра.

Туристите са изоставили колите и караваните си в Малакута и не знаят дали ще си ги възвърнат. Според властите ще са нужни седмици за отварянето на единственото шосе на града.

"Като човек, който никога не е попадал в пожар, беше много, много страшно. Толкова се радвам, че съм тук", каза 16-годишната Емили Уелингтън от Мелбърн, която била на двуседмична почивка в Малакута с приятели. Тя беше един от 58-те души, които бяха евакуирани с предимство от изпълнения с дим Малакута, тъй като са болни от астма. Като много други от евакуираните, Уелингтън похвали австралийските ВМС и доброволците, участвали в спасителната операция.

Снимка: АР/БТА