Не е било възможно да се предвиди срутването на моста на магистралата в Генуа и е прекалено рано да се установи причината, заяви директор на акционерното дружество Аутостраде, което управлява срутилата се магистрала, предаде Ройтерс.

Аутостраде е част от инфраструктурната група Атлантия, в която един от големите акционери е холдингът на семейство Бенетон. Аутостраде отговаря за срутилата се част от платената магистрала.

"Срутването беше неочаквано и непредвидимо. Мостът беше под постоянно наблюдение, дори повече, отколкото предвижда законът", заяви Стефано Мариляни, директор на дружеството за района на Генуа.

"Нямаше никаква причина мостът да се смята за опасен", подчерта той.

По последни данни при срутването са загинали 35 души, включително малко дете, и 14 са ранени. Петима от тях са в критично състояние. Представител на властите уточни, че данните подлежат на промяна и се очаква броят на жертвите да нарасне. В момента на срутването на пътя са се намирали около 30 коли и между 5 и 10 камиона.

Властите засега не разполагат с достатъчна информация, за да определят причините за катастрофата.

Италианските спасители са евакуирали жителите на сгради, намиращи се близо до срутилия се мост поради опасения, че може да рухнат и други части от него.

Кметът на френския град Ница съобщи, че е готов да изпрати помощ на италианските спасителни служби, ако е необходимо. Болниците в Ница също са готови да приемат ранени, подчерта кметът Кристиан Естроси, цитиран от Франс прес.

Аналогично предложение отправи и кметството на френския град Кан.

Италианският премиер Джузепе Конте пристигна на мястото на катастрофата. Той ще остане в региона до утре, за да се срещне със семейства на загинали и пострадали.