Мощен тайфун приближава Северните Филипини, принуждавайки хиляди да се евакуират и блокирайки морския транспорт. Той носи със себе си проливни дъждове и приливни вълни с височина до три метра, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Очаква се най-силните ветрове в "окото на бурята" да останат далеч от брега, като засега тайфунът Доксури се ограничава в пасаж северозападно от филипинските провинции Кагаян и Батанес, но той може да порази външните острови от архипелага. Широкият 680 километра фронт на тайфуна е в състояние да причини внезапни наводнения и свлачища в северните провинции, обяви метеорологичната служба на Филипините.

Тайфунът Доксури беше засечен да се движи на 310 километра източно от град Тугегарао в провинция Кагаян при скорост на постоянните ветрове от 185 км/ч и порив на вятъра до 230 км/ч, уточняват държавните метеоролози.

Тайфунът се очаква да доведе и до усилване на сезонните мусонни дъждове в централните и северните провинции на страната. Прогнозите сочат, че той ще продължи да се движи на северозапад, южно от Тайван, и ще стигне до бреговете на Китай по-късно тази седмица.

Губернаторът на Кагаян Мануел Мамба обяви, че е разпоредил прекратяване на трудовите дейности в своята провинция, за да даде възможност на хората да се подготвят за бедствието, както и евакуацията на хиляди жители на 11 крайбрежни града като предпазна мярка.

"Става въпрос за супер тайфун и ние предприемаме превантивна евакуация във всички крайбрежни селища, защото се страхуваме от прииждащите вълни", заяви Мамба по телефона за АП. Синоптиците са предупредили, че приливните вълни могат да достигнат височина до три метра, добави губернаторът.

Освен че забрани всякакви трудови дейности в Кагаян, Мамба обяви, че днес и утре няма да има учебни часове. Учениците в основните и средните училища са пуснати във ваканция, каза той.

Кметът на Тугегарао Майла Тин-Ке призова населението да бъде бдително и въведе забрана за алкохол, като заплаши нарушителите с арест. Риболовът в открито море също бе преустановен с негова заповед.

Близо 10 000 пътници от междуостровните фериботи и шофьори на товарни камиони, както и 100 пътници от товарни кораби и моторници бяха настанени временно в няколко пристанища, като бе наложена и забрана за плаване с оглед разрастващите се се мусонни дъждове, обявиха от бреговата охрана на Филипините.

В същото време Тайван отмени част от годишните си военни учения "Хан Куан", планирани за днес. Целта на ученията бе да симулират операция по използване на гражданско летище, в случай че бомбардировки отрежат военните маршрути за евакуация. Учебните военни действия трябваше да се проведат на югозападния бряг на Тайван, но там вълните вече се надигат застрашително. В най-южната точка на Тайван височината им достигна до два метра и половина според информация на Централната метеорологична служба на Тайван.

Ученията "Хан Куан" са най-мащабните тайвански годишни военни учения, чиято цел е да се демонстрират отбранителните възможности на самоуправляващия се остров в случай на нападение от страна на Китай, който твърди, че Тайван е негова територия.