Ръководството на украинския парламент не е дало разрешение за командировка в чужбина на депутата и бивш президент на Украйна Петро Порошенко, тъй като е имало планове тя да се превърне в инструмент в ръцете на руските специални служби, заяви Службата за сигурност на Украйна (ССУ), цитирана от украинската новинарска агенция УНИАН и БТА.

Съгласно военното положение украинските служители трябва да получат специални разрешения за пътуване в чужбина.

В изявление на ССУ се казва, че ССУ и разузнавателните органи на Украйна са получили информация за готвеща се провокация на международната арена от страна руските специални служби, насочена срещу Украйна.

"Основната цел на врага е да намали подкрепата на чуждестранните партньори и да се опита да посее разделение в украинското общество", се пояснява в изявлението на ССУ.

ССУ отбелязва, че руските специални служби планират широкомащабна информационно-психологическа операция, имаща за цел промяна на настроенията в страните, които са партньори на Украйна, и подбуждане на украински политици да говорят за необходимостта от преговори с Русия при условията на замразяване на войната в Украйна. Според ССУ руските служби планирали изявления в подобен дух да бъдат съпроводени от одобрението им от страна на проруски политически сили в чужди страни. Планирало се също към информационно-психологическата операция да бъдат привличани отделни украински политици при посещенията им в трети страни, отбелязва УНИАН.

"Съгласно получените контраразузнавателни данни именно в този контекст може да се разглежда информацията за планираната среща на председателя на партията "Европейска солидарност" Петро Порошенко с премиера Виктор Орбан, който системно изразява антиукраинска позиция, е "приятел на Путин" и призовава за отмяната на санкциите срещу Русия. Тази среща (както и други "работни срещи" на отечествени политици с представители на държави, които са проводници на проруски наративи) Русия планираше да използва в своите информационно-психологически специални операции против Украйна", съобщава ССУ, цитирана от УНИАН.

ССУ отбелязва, че се е обърнала към президентската канцелария, към правителството и към украинския парламент с предложение да бъдат взети предвид тези планове на Русия при организирането и съгласуването на командировките в чужбина на украински делегации.

"Това е причината Върховната Рада да не даде разрешение за командировка в чужбина на украинския депутат, за когото се е планирало да стане инструмент в ръцете на руските специални служби", изтъква ССУ.

Протестът на Порошенко

На 1 декември Порошенко, който ръководеше Украйна от 2014 г. до 2019 г. и сега е опозиционен депутат, публикува видеоклип, в който се намира на границата на Украйна с Полша. Той казва, че е бил върнат и се вижда, че в ръка държи документи, които според него показват, че има официално разрешение да премине и замине в командировка.

Към публикуваното от него видео Порошенко написа и съобщение, в което обвинява администрацията на президента Володимир Зеленски за отмяната на разрешението да пътува и водене на политически игри преди изборите.

"Това е антиукраинска диверсия", пише Порошенко. "Това е не само възпрепятстване на дипломатическата работа на целия ми екип, но за съжаление и удар по отбранителните способности на Украйна."

По-късно бе съобщено, че командировката е била подписана от председателя на Върховната Рада Руслан Стефанчук и че е била отменена от неговия първи заместник Олександър Корниенко.

Корниенко заяви, че е отменил командировката на Порошенко, след като е получил писмо с гриф "За служебно ползване", чието съдържание не може да разгласява, отбелязва УНИАН.

Партията на Петро Порошенко "Европейска солидарност" отбеляза, че в рамките на командировката на бившия президент са били предвидени срещи само в Полша и САЩ, предаде Ройтерс. Политическата сила призова ССУ да не се меси в политиката, отбелязва агенцията.

Самият Порошенко заяви, че е планирал да пътува до Полша, за да помогне в преговорите за прекратяване на блокадата на камионите, а след това да отиде в САЩ, за да издейства подкрепа за военните усилия на Украйна.

Не е време за избори?

Порошенко, който оглавява опозиционната партия "Европейска солидарност", е виден критик на администрацията на Зеленски, припомня Ройтерс. Двамата политици водиха ожесточена, често пъти дълбоко лична битка на президентските избори през 2019 г., когато Зеленски победи Порошенко със съкрушителен резултат.

Миналия месец Зеленски заяви пред украинците, че "не е време" за провеждане на президентски избори, които при нормални обстоятелства щяха да бъдат насрочени за март 2024 г., но според правилата на военното положение провеждането им е забранено.

Забраните не са от вчера

Преди година и половина, през месец май 2022 г., депутатът Порошенко успя да излезе в чужбина от трети опит след два неуспешни. На 30 май с.г. Порошенко мина границата с Полша, след като предните два пъти му е било отказано поради неуредици с документите.

Порошенко тогава каза, че пътува за конгрес и среща на върха на Европейската народна партия (ЕНП), като получил официална покана за събитието. Той нарече предишните си два опита да напусне страната "незаконно осуетени" и изрази надежда, че този път ще успее.

Порошенко е "пуснат в Нидерландия", тъй като властите са разбрали, че неоснователната забрана да минава границата е в грубо противоречие с декларираната от Киев европейска интеграция, коментира тогава във Фейсбук депутатът Володимир Ариев от партията на бившия президент "Европейска солидарност".