Сдружение на водачите на етническите групи хереро и нама отхвърли предложено от Германия споразумение, предвиждащо да бъдат признати за геноцид престъпленията, извършени от германските колонизатори преди над 100 години в днешна Намибия, предаде ДПА.

Те настояха планираната церемония за подписване на споразумението между Германия и Намибия да бъде отложена.

Преди няколко дни Германия за първи път призна, че е извършила геноцид срещу етносите хереро и нама в Намибия по време на колониалната ера и съобщи, че ще изплати на страната над 1 милиард евро под формата на помощи за развитието й. Сумата ще бъде изплатена за период от 30 години, според източници близки до преговорите и ще трябва да е приоритетно от полза на потомците на двете етнически общности, пострадали от жестокостите.

"Ще определим сега официално тези събития за това, което те са от днешната гледна точка - а именно геноцид", заяви на 27 май германският министър на външните работи Хайко Маас.

Германският министър уточни, че тези 1 милиард евро не трябва да се възприемат като обезщетения на юридическа база и че това признание не проправя път към никакви законови искания за компенсации.

Тъкмо тези плащанията на помощи за 1,1 милиард евро за срок от 30 години, предлагани от германското правителство, са "потресаващо разкритие" и са "неприемливи", те са "обида за нашето съществуване", казаха в изявление представители на Съвета на вождовете, признат от намибийското правителство. Те отхвърлиха "обидната сума".

Съветът приветства признаването на геноцида от германското правителство, признаването на вина за зверствата, извършени преди над 100 години, и планираното искане на прошка.

Граждани държат транспаранти на протест в Уиндхук, Намибия, в деня, в който Германия призна за геноцид в африканската държава

Снимка: AP/БТА

Според съвета обаче въпросът с обезщетенията трябва да бъде предоговорен.

След почти шест години преговори правителствата на Германия и Намибия постигнаха миналата седмица споразумение за помирение.

Съветът на вождовете каза, че не е бил включен в преговорите навреме, за да проведе консултации със засегнатите етнически групи.

По-рано германското правителство многократно е подчертавало, че според него няма правно основание за обезщетение. Изплащането на сумата от 1,1 милиард евро трябва да се разбира като политически и морален дълг.